Zejak: Imamo ponude investitora, učiniću sve da "Montenegro erlajns" ponovo poleti

Zejak je kazao da se nad "Montenegro erlajnsom" ne vodi politički već stečajni postupak i da je njegov cilj obnova kompanije na dobrobit stečajnih povjerilaca, države i građana, kao i da ne pokušavaju da ometaju rad nove državne avio kompanije To Montenegro već da joj budu partneri

29596 pregleda 533 reakcija 49 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Luka Zeković
Sa konferencije za novinare, Foto: Luka Zeković

Imamo ponude domaćih i stranih investitora za saradnju sa "Montenegro erlajnsom", kroz kupovinu i zakup aviona. Ti pregovori su u toku i za sada predstavljaju poslovnu tajnu. Učiniću sve da "Montenegro erlajns" ponovo poleti, kazao je stečajni upravnik kompanije Saša Zejak na današnjoj konferenciji za novinare.

Konferencija je održana u hangaru ove bivše avio kompanije na podgoričkom aerodromu povodom dobijanja licence za linijsko i bazno održavanje aviona "part 145".

Zejak je kazao da se nad "Montenegro erlajnsom" ne vodi politički već stečajni postupak i da je njegov cilj obnova kompanije na dobrobit stečajnih povjerilaca, države i građana, kao i da ne pokušavaju da ometaju rad nove državne avio kompanije To Montenegro već da joj budu partneri.

"Cilj nam je da dobijemo sve licence koje ja imala kompanija prije stečaja, kao i da budemo regionalna baza za održavanje "embraera"", naveo je Zejak.

Bivša kompanije se kroz stečaj oslobodila dugova od preko 120 miliona eura, koji ostaju u stečajnoj masi, i sada ne predstavljaju teret kompaniji.

Predstavnik kompanije Miljan Perović je naveo da je u kompaniji sada radno angažovan 31 zaposleni, da ostvaruju prihode od izdavanja poslovnih prostora, špedicije i transfera putnika sa kojim pokrivaju troškova, a da će sada imati prihode i od održavanja vazduhoplova.

On je naveo da su To Montenegru poslali ponudu za zakup poslovnih prostora u zgradi "Normala", za transfer putnika i održavanja aviona, ali da još čekaju odgovor.

Prije dvije sedmice iz "To Montenegra" su saopštili da su dobili licencu za održavanje aviona "part 145" i da im za to neće trebati usluge drugih kompanija. "Obnovom licenci za linijsko i bazno održavanje aviona tipa "foker 100" i "embraer 195" "Montenegro erlajns" će sa timom licenciranih inžinjera i mehaničara vratiti u funkciju svoje značajne kapacitete, a Crnoj Gori mogućnost baznog održavanja aviona. U toku su aktivnosti za dobijanje drugih licenci za rad, što će kompaniji donijeti nove mogućnosti", kazala je Sanja Nikezić, predstavnica kompanije.

Bivša uprava kompanije "Montenegro erlajns" obustavila je letove krajem decembra prošle godine jer Vlada zbog zabrane Agencije za kontrolu državne pomoći više nije mogla pomagati ovu avio kompaniju.

Početkom februara Vlada je formirala novu avio kompaniju "To Montenegro" koja je početkom juna počela sa komercijalnim letovima.

Nova avio kompanija u svom vlasništvu ima tri "embraera", od kojih dva sada lete dok je treći na remontu, a letove obavlja i na jednom zakupljenom avionu.

Bonus video: