Air Serbia iz Tivta za Beograd ima 54 leta sedmično, Air Montenegro 18

Trenutna prosječna popunjenost putničke kabine aviona na letovima iz Beograda za Tivat kod obje komapnije je preko 90 odsto, a često u njima uopšte nema slobodnih mjesta

26215 pregleda 160 reakcija 48 komentar(a)
Tivatski aerodrom, Foto: Siniša Luković
Tivatski aerodrom, Foto: Siniša Luković

Linija Tivat-Beograd-Tivat trenutno je najfrekventnija i ostvaruje najbolje rezultate po prosječnoj popunjenosti kabine aviona koji na njoj lete od svih aviolionija u regionu bivše Jugoslavije.

To pokazuju podaci iz analize aktuelnog stanja u avioindustriji regiona, a koju je obavio portal Zamaaero iz Zagreba.

Naime, na liniji između Beograda i Tivta sedmično se obave čak 72 redovna leta kompanija Air Serbia i Air Montenegro.

Ako se tome doda i 30 sedmičnih linija dviju kompanija između Beograda i Podgorice, proizlizali da na ovoim relacijama nedjeljno ima čak preko 100 letova što ovu rutu čini najprometnijom na području bivše Jugoslavije.

Air Serbia sedmično ima čak 54 leta na liniji Beograd-Tivat na kojoj najčešće saobraća avionima tipa airbus A-319 kapacitea 144 putnika.

Air Montenegro trenutno u špicu sezone na ovoj liniji ima 18 nedjeljnih letova sa avionima tipa embraer E190 i E195 koji su kapaciteta 100, odnosno 116 sjedišta.

Trenutna prosječna popunjenost putničke kabine aviona na letovima iz Beograda za Tivat kod obje komapnije je preko 90 odsto, a često u njima uopšte nema slobodnih mjesta.

Inače, u odnosu na avgust prošle godine kada je zbog koronavirusa aviosaobraćaj bio bukvalno simboličan, aerodrom Tivat u avgustu 2021. ima čak 136 sedmičnih letova više nego lani.

Trenutno se iz te vazdušne luke u prosjeku sedmično leti 161 put, odnosno imaju po 23 leta na dan, po čemu je Tivat trenutno prvi među srednje velikim aerodromima u regionu, ispored Zadra, Sarajeva, Podgorice, Pule, Ljubljane i Tuzle.

Iz Tivta se trenutno u špicu sezone leti na 35 redovnih destinacija u Evropi i na Bliskom Istoku.

Sa ukupno 21 avioprevoznikom koji ove sezone redovno leti sa ovdašnjeg aerodroma, Tivat je na četvrtom mjestu među vazdušnim lukama u regiji bivše Jugoslavije po broju aviokompanija koje taj aerodrom opslužuje, poslije Dubrovnikia (37), Splita (36) i Beograda (27).

To je postignuto uporkos činjenici da je i ove godine, zbog političkih razloga, aerodrom Tivat izgubio svoje najveće i najbitnije - tržište Rusije sa kojeg je ranijih godina desetak prevoznika saobraćalo za Tivat.

Takođe, iz političkih razloga, izgubljeno je i tržište Bjelorusije sa kojeg je Tivat trebao da ima preko 300 letova.

Ove gubitke djelimično je nadoknadio značajan porast obima saobraćaja sa Ukrajinom, pa tako ove sezone linija Tivat-Kijev na kojoj saobraća čak pet ukrajinskih prevoznika, jedan je od najkonkurentnijih u regionu, nakon linija Priština-Bazel, odnosno Split-London na kojima saobraća po šest aviokompanija.

Bonus video: