Dugovi obrisani, MA bi da opet leti

Povjerioci mogu da se žale na nepriznavanje potraživanja i razlučnog prava

11186 pregleda 35 reakcija 36 komentar(a)
Očekuju da će raditi i za “To Montegero” koji ih je već odbio: S jučerašnje konferencije, Foto: Luka Zekovic
Očekuju da će raditi i za “To Montegero” koji ih je već odbio: S jučerašnje konferencije, Foto: Luka Zekovic

Imamo ponude domaćih i stranih investitora za saradnju s “Montenegro erlajnsom”, kroz kupovinu i zakup aviona. Ti pregovori su u toku i za sada predstavljaju poslovnu tajnu.

Učiniću sve da “Montenegro erlajns” ponovo poleti, kazao je stečajni upravnik kompanije Saša Zejak na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom dobijanja licence za linijsko i bazno održavanje aviona “part 145”.

”Montenegro erlajns” u stečaju ima jedan avion “foker” koji je u ispravnom stanju, ali bez potrebnih licenci i dozvola, kao i tri neispravna aviona istog tipa. Zejak je naveo da bi taj avion mogli izdati, ali i da postoje ponude da privatni investitor uloži novac, kupi ili zakupi nove avione i obnovi letove pod brendom “Montenegro erlajnsa”.

Bivša kompanija se kroz stečaj oslobodila dugova od preko 120 miliona eura. Zejak nije priznao potraživanja države od 93,5 miliona eura koliko je ranije uložila - bacila u ovu kompaniju na ime nezakonite državne pomoći, londonskoj firmi “The Law Debeture Trust” 5,9 miliona, Poreskoj od ukupno od ukupno 17,2 miliona nije priznato 3,8 milion, takođe i mnogim manjim povjeriocima nijesu prihvaćeni cijeli iznosi.

Ni jednom od povjerilaca nije priznato razlučno pravo, odnosno mogućnost da svoje potraživanje namiri direktno preuzimanjem dijela imovine, iako je to tražilo više velikih povjerilaca računajući i Poresku upravu za 11,8 miliona eura.

Tako da ti dugovi sada ne predstavljaju teret kompanije, odnosno povjerioci bi mogli da ih naplate teoretski iz budućeg profita ili ako bi se prodala cijela kompanija kao pravno lice, što je Zejak ranije i najavljivao. Tada bi kupac dobio firmu bez ranijih dugova, a novac bi otišao u stečajnu masu. Povjerioci imaju pravo da se žale na ove odluke, o čemu bi odlučivao stečajni sudija Blažo Jovanić.

Zejak je juče kazao da se nad “Montenegro erlajnsom” ne vodi politički već stečajni postupak i da je njegov cilj obnova kompanije na dobrobit stečajnih povjerilaca, države i građana, kao i da ne pokušavaju da ometaju rad nove državne aviokompanije “To Montenegro” već da joj budu partneri.

Predstavnik kompanije Miljan Perović naveo je da je u kompaniji sada radno angažovan 31 zaposleni, da ostvaruju prihode od izdavanja poslovnih prostora, špedicije, prodaje karata za druge aviokompanije i transfera putnika, sa čime pokrivaju troškove.

On je naveo da su “To Montenegru” poslali ponudu za zakup poslovnih prostora, za transfer putnika i održavanja aviona, ali da još čekaju odgovor. Iz nove kompanije su prije dvije sedmice saopštili da su dobili ovu licencu i da će moći samo da održavaju avione.

Mijač nije zainteresovan

Kao jedan od mogućih investitora u “Montenegro erlajns” ranije je pominjan Veselin Mijač, vlasnik kompanije “Ramada”, koji je krajem prošle godine Ministarstvu kapitalnih investicija poslao ponudu da je spreman da aviokompaniju kupi za jedan euro uz otpis dugova prema državi.

S obzirom da se njegovo ime ponovo pominjalo kao mogući partner ili vlasnik MA, “Vijesti” su Mijača pitale da li je tačno da je slao novu ponudu o saradnji i da li je zainteresovan za ulaganje u tu kompaniju.

Mijač je odgovorio da te informacije nisu tačne.

Bonus video: