Ministarstvo: Pokušavamo da prevaziđemo ograničenja iz ugovora, da bismo objavili dokumentaciju

Iz resora Milojka Spajića objasnili da je, za sada, informacija pod oznakom "interno", zbog čega je ne mogu dati sada na uvid javnosti zbog reputacionog rizik zemlje, kao i kome od nadležnih mogu dati tu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka

30194 pregleda 44 reakcija 44 komentar(a)
"Objavili smo detalje hedžing aranžmana": Spajić, Foto: Savo Prelević
"Objavili smo detalje hedžing aranžmana": Spajić, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je sve detalje u vezi hedžing aranžmana za kredit kod kineske Eksim banke za izgradnju auto-puta objavilo i dodatno su detalji objašnjeni u Skupštini u odgovorima ministra Milojka Spajića na pitanja poslanika, dok se sa bankama pokušavaju prevazići ograničenja iz ogovora, jer je namjera ministarstva da objavi dokumentaciju.

To je saopšteno "Vijestima" iz ovog resora.

"Cijeli postupak je sproveden u skladu sa zakonom o budžetu za 2021. i uz saglasnost Vlade, kao i po međunarodnim standardima. Odredbe ISDA ugovora definisane su tokom pregovora sa svakom od banaka pojedinačno i sadrže klauzule povjerljivosti, koje se odnose na sam ISDA ugovor, kao i na svaku pojedinačnu transakciju koja proizilazi iz ISDA ugovora. Narušavanje klauzula o povjerljivosti predstavlja visok reputacioni rizik za Crnu Goru, u odnosu na buduće aranžmane države. Iz ovog razloga dokumentacija je označena stepenom tajnosti interno u skladu sa zakonom o tajnosti podataka", objašnjeno je i iz Ministarstva.

Pristup podacima, prema tom zakonu, imaju predsjednici Crne Gore, Skupštine i Vlade, članovi odbora Skupštine za odbranu i bezbjednost, i za antikorupciju, odgovarajući pravosudni organi, kao i svi ostali u skladu sa članom 26 Zakona o tajnosti podataka.

"Ministarstvo ima namjeru da objavi dokumentaciju, ali postoje ograničenja u ugovorima, koja u razgovorima sa bankama pokušavamo da prevaziđemo i ministarstvo ima namjeru da skine oznaku tajnosti, čime bi se ispunili uslovi za objavljivanje dokumentacije koja će samo potvrditi sve već objavljene detalje i da je ovo aranžman uspješan za državu Crnu Goru. Podsjećamo da je ministarstvo objavilo i cijelu dokumentaciju u vezi sa emisijom eurobveznica, a uz redovne izvještaje o prihodima/rashodima,dodatno je odlučeno da se objelodanjuju i mjesečni podaci o isplatima iz državnog trezora", kazali su u ministarsatvu.

Bonus video: