Pregovaraj kao Darko, računaj kao Maja

Najbolji savjeti o vještinama pregovara, prodaji i računovodstvu čekaju vas na jednom mjestu

48061 pregleda 127 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Coca Cola
Foto: Coca Cola

Znamo da ste ovog ljeta odmarali, ali i edukovali kroz Coca-Cola podrška mladima projekat.

Sada je vrijeme da čujete najbolje savjete o vještinama pregovaranja i prodaje, ali i kako da vam računovodstvo na poslu ne bude glavobolja.

O ovim temama koje će vam biti značajne na početku karijere, ali i kasnije govore ovogodišnji predavači projekta Coca-Cola podrška mladima - menadžer za ključne kupce u kompaniji Coca-Cola HBC Crna Gora Darko Nenadović i Maja Aleksić, na Instagramu poznata kao @Računovotkinja.

Budite vješti pregovarači

Prije nego poslušate Darkovo predavanje na platformi Coca-Cola podrška mladima, on nam odgovora zašto je važno da usavršimo svoje vještine pregovaranja kako na poslu, tako i u životu.

"Korišćenje vještina pregovaranja u poslu će rezultirati održivim rastom, a u privatnom životu uspješno riješenom situacijom. Ujedno, vještine pregovaranja vam pomažu da bolje razumijete potrebe kupca i da osigurate da vaš predlog odgovara tim potrebama. Usavršavanje ovih vještina vam dalje omogućava uspješno korišćenje struktuiranog procesa pregovaranja koji je osmišljen da vam pomogne da kupca postavite u središte vašeg predloga", objašnjava Darko.

Darko će vas naučiti i zašto pregovaranje nije isto što i prodaja, te otkriti neke "trikove" koji vam mogu pomoći u ovim procesima.

"Prodaja je zapravo povezivanje benefita koje nudite u predlogu sa potrebama vašeg kupca, a sve podržano komercijalnim argumentima. Za početak, evo jednog važnog savjeta. Prije nego što uđete na bilo koji sastanak sa svojim kupcem tj sa osobom kojom u tom trenutku preogovarate ili nešto dogovarate, uvijek morate imati jasan cilj – to je presudno. Ako nemamo cilj ne možemo da mjerimo da li je sastanak bio uspješan ili ne", savjetuje Darko.

Da računovodstvo ne bude bauk

Na početku karijere, ali i tokom vašeg karijernog puta sigurne ćete se susresti i sa brojnim računovodstvenim nedoumicama koje ćete morati da savladate, bez obzira što po struci niste računovođa.

Poslušajte predavanje Maje Aleksić i uvjerite se da računovodstvo nije bauk.

"Imaćete priliku da naučite koje su osnove računovodstva, šta je osnovna računovodstvena dokumentacija, koji su odnosi kupaca i dobavljača, šta je PDV sistem i koji sve porezi i doprinosi postoje. Sve ovo su bazične kategorije u računovodstvu koje bi svaki zaposleni, ili neko ko pokreće sopstveni biznis, trebalo da razumije", navodi Maja.

A ukoliko pokrećete sopstveni biznis, od Maje ćete čuti korisne savjete iz ugla finansija.

"Često u svojoj okolini čujem kako su biznisi koji su imali dobar potencijal, dobru ideju, dovoljno početnog kapitala i ljudskih resursa – naprosto propali. Pokretanje sopstvenog biznisa je jedna od najbitnijih stvari koju radimo za sebe i treba da vodimo računa od koga primamo savjete te da se potrudimo da se što detaljnije informišemo. Sve važne detalje koje ne bi trebalo zanemariti prolazimo zajedno kroz predavanje", kaže Maja.

Ona će vam kroz predavanje dati i korisne savjete kada su posrijedi lične finansije.

"Lične finansije iziskuju određeno znanje i umijeće kako bi adekvatno upravljali svojim novcem. Ova umijeća nisu baš jednostavna i ne znači da ih svi posjedujemo, već su u pitanju vještine i tehnike koje se stiču vremenom. Lične finansije, odnosno plata je jedna od najbitnijih tema svakog od nas, bez obzira da li otvoreno pričamo o tome ili ne. Ta plata predstavlja naše vrijeme, rad, trud i energiju. Ako se nemarno odnosimo prema svojim troškova, nismo nemarni prema novcu, već prema sebi i svemu što smo uložli da bi ga zaradili, a ovo nadalje izaziva frustracije i nezadovoljstvo u nama. Često je slučaj da ljudi nisu namjerno nemarni prema svom novcu, već da im treba dati malo usmjerenja i praktične tehnike kako bi naučili da organizuju i rasporede svoj novac", savjetuje Maja i poziva da poslušate i sva ostala predavanja ovogodišnjeg projekta.

Program Coca-Cola podrška mladima realizuje se 5. godinu i predstavlja najveći neformalni program edukacije mladih, kroz koji je do sada prošlo skoro 1.000 nezaposlenih mladih iz cijele Crne Gore.

Ove godine, program se realizuje u online formatu. Da biste bili dio programa i na kraju, uz znanje, dobili i sertifikat, potrebno je da se registrujete na sajtu www.coca-colapodrskamladima.me, gdje vas čeka osam predavanja na temu vještina koje će pomoći da se izdvojite na tržištu rada i uspješno gradite karijeru.