Tajić povukao ostavku koja je „izazvala pravnu konfuziju“

"Nadam se da će na ovaj način trenutna kriza biti okončana, a moj mandat ostaje shodno propisima, uvijek u rukama Odbora direktora", navodi se u poruci

38106 pregleda 24 reakcija 21 komentar(a)
Tajić, Foto: Anto Baković
Tajić, Foto: Anto Baković

Izvršni direktor kompanije Barske plovidbe Zoran Tajić (Pokret za promjene) iznenada je danas povukao ostavku koju je na tu fukciju podnio u utorak.

„Kako je moja ostavka unijela izvjesnu konfuziju u pravnom smislu, a kako sam u međuvremenu dobio podršku iz cijelog okruženja, povlačim ostavku datu 17.08.2021. Nadam se da će na ovaj način trenutna kriza biti okončana, a moj mandat ostaje shodno propisima, uvijek u rukama Odbora direktora,“ navodi se u poruci koju je Tajić danas poslao članovima Odbora direktora Barske plovidbe.

Zanimljivo je da Tajić sada ponovno kao razlog radikalnih poteza sa svojim direktorskim mandatom navodi „prvnu konfuzuju“ zbog koje je u utorak podnio ostavku, a sada opet navodno zbog te „konfuzije u pravniom smislu“ ostavku povlači.

Naime, izvršni direktor Barske plovidbe je u ostavci koju je u utorak dostavio članovima Odbora direktora, indirektno naveo da je njen uzrok pisanje „Vijesti“ o njegovim i potezima aktuelnog Odbora direktora kompanije jer još nisu raskinuti za barskog brodara izuzetno nepovoljni ugovori o time charteru njegovih brodova sa kompanijom „Sea Pioneer“ iz Londona.

„Kako je prepiska u štampi prethodnih dana dovela do izvjesne konfuzije, smatram se odgovornim zbog toga. Kako pomenuta prepiska nije donijela nikakve materijalne štete našoj kompaniji, osim možda pad ugleda koji je ranijim natpisma već više puta uzdrman, ipak podnosim ostavku na mjesto izvršnog direktora AD Barska plovdba, u nadi da će to doprinijeti vraćanju ugleda Društva,“ naveo je prije četiri dana Tajić.

On je prethodno pokušao da vodi medijski polemiku u vezi navoda „Vijesti“ da je sa pozicije izvršnog direktora, 6.jula ove godine vlasniku i direktoru kompanije „Sea Pioneer“ iz Londona, turskom biznismneu Cemilu Tumkayi nudio da ta firma nakon isteka aktuelno ugovora o tme charteru, ponovno u zakup na šest mjeseci zuzme brodove Barske plovidbe, po neznatno većoj cijeni nego što je to sada slučaj, ali koja je i dalje oklo tri puta niža od tržišne.

Tajić je te naviode „Vijesti“ nazvao neistinitima, ali se više nije javljao nakon što mu je redakcija odgovorila, objavljujući i sam mejl koji je Tajić poslao Tumkayi, a pred crnogorskom javnošću je istovremeno tvrdio je da nije pregovarao sa vlasnikom „Sea Pioneera“.

Tajić je nakon toga i krupnih optužbi koje je na njegov i račun ostalih članova Odbora direktora iznio donedavni predstavnik manjiskih akcionara u tom Odboru., Aleksabndar Jovović, ponio ostavku. Jovović je Tajića i svoje donedavne kolege iz Odbora direktora postavljenog početkom aprila pod aminom aktuelne Vlade Crne Gore, prozvao da nastavljaju katastrofalno lošu politiku prethodnog, DPS-om predvođenog menadžmenta Barske ploviodbe: da nisu rakinuli štetne ugovore o tima charteru sa „Sea Pioneerom“ za kojeg brodovi „Bar“ i „Budva“ plove po dnevnoj vozarini od samo 8.200 doalara dnevno po brodu, iako se takvi handy size bulkcarrieri trenutno zaključuju i na preko 30.000 dolara dnevno, da nisu preduzeli ništa da aktuelnoh unajmitelja natjeraju da na vrijeme iznmisriuje svoije ionako niske obaveze prema Barskoj, a njegova neredovna plaćanja vozarine nisu iskoristili da izađu iz tog štetnog ugovora, kao i da kompaniju nastavljaju voditi bez saglasnosti Skupštine akcionara oko najkrupnijih odluka vezano za njeno zadušivanje ili raspolaganje brodovima kao njenom najvrijednijom imovinom.

Jovović je manadžment Barske prozvao i da u četiri mjeseca svog rada ništa nije uradio da se kompanija riješi viška zapslenih jer samo u administracij ima 38 radnika, kao ni da valorizuje oko 2.000 kvadrata svojih atraktivnih nekretnina u centru Bara, već da su samo mimo zakona, povećali platu izvršnog direktora Tajića. Tajić je danas ostavku datu u utorak, povukao neposredno prije sjednice Odbora direktora na kojoj je ona trebalo da bude razmatrana.

Država Crna Gora je većinski vlasnik Barske plovidbe sa 51.4 odsto akcija a kompanija je prvo polugodište 2021. godine okončala sa polsovnim gubitkom od 1,6 miliona eura. Akumulirani gubitak kompanije na kraju juna, kako je navedeno u polugodišnjem izvještaju objavljenom na sajtu Montenegroberze, iznosio je 14,7 miliona eura, dok je vrijednost kapitala bila negativna i iznosila minus 4,2 miliona eura. Za toliko je ukupni gubitak veći od vrijednosti kapitala.

"Obavještavamo vas da je Zoran Tajic, izvršni direktor Barske plovidbe A.D. povukao ostavku upućenu odboru direktora dana 17.08.2021. Tajić je u obraloženju svoje odluke o povlačenju ostavke upućene Odboru direktora putem email-a, dana 20.08.2021. naveo da je u međuvremenu dobio podršku iz gotovo cijelog okruženja, kao i da je njegov mandat, shodno propisima, uvijek u rukama Odbora direktora", saopšteno je danas kratko iz Barske plovidbe.

Bonus video: