PKCG: Snažnije povezati privrede Crne Gore i Indonezije

Iz PKCG je saopšteno da podaci Monstata pokazuju da se spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore sa Indonezijom, u periodu od januara do novembra prošle godine, odnosila isključivo na uvoz vrijedan 5,4 miliona eura, dok su izostali izvoz i investicije iz te države

4655 pregleda 5 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Privredna komora Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Privredna komora Crne Gore

Postoji prostor za značajno unapređenje ekonomskih odnosa Crne Gore i Indonezije, naročito u turizmu i hotelijerstvu, ocijenjeno je na sastanku potpredsjednika Privredne komore Pavla D. Radovanovića i nerezidentnog ambasadora Indonezije u Podgorici, Mochammada Chandre W. Yudhe.

Iz PKCG je saopšteno da podaci Monstata pokazuju da se spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore sa Indonezijom, u periodu od januara do novembra prošle godine, odnosila isključivo na uvoz vrijedan 5,4 miliona eura, dok su izostali izvoz i investicije iz te države.

Takođe, u prethodnoj godini nijesu zabilježeni dolasci turista iz Indonezije u Crnu Goru.

“Upravo ti podaci ukazuju da postoji prostor za unapređenje saradnje dvije države u brojnim oblastima, a naročito, kako su ocijenili Radovanović i Yudha, u turizmu i hotelijerstvu”, rekli su iz PKCG.

Sagovornici su saglasni da je prošlogodišnja kriza, prouzrokovana pandemijom covid-19, u značajnoj mjeri uticala na ekonomije Crne Gore i Indonezije.

Intenziviranju saradnje, kako je ocijenjeno, doprinijela bi i organizacija poslovnog foruma, tokom kojeg bi bili predstavljeni ekonomski potencijali te inicirana partnerstva privrednika dvije zemlje.

Yudhke je pozvao Radovanovića da učestvuje u forumu Indonezija-jugoistočna Evropa, koji je planiran za oktobar.

Sastanku su prisustvovali i šef ekonomskog odjeljenja u Ambasadi Tri Aryadi, vojni ataše poručnik Sri Adi Trio Wahzu, kao i predstavnik Ministarstva vanjskih poslova, Pavle Grgurović.

Bonus video: