Ko je stvarni vlasnik Metalca?

Metalac je u stečaju bio od 2014. godine do sredine 2016, kada ga je kupila češka kompanija "Termochem"

27059 pregleda 343 reakcija 5 komentar(a)
Proizvodnja prekinuta krajem 2019. godine: Metalac, Foto: Svetlana Mandic
Proizvodnja prekinuta krajem 2019. godine: Metalac, Foto: Svetlana Mandic

Bivši radnici fabrike "Metalac Termochem" iz Nikšića, kojih ima oko 110, od kojih je 39 imalo ugovor za stalno, tvrde da je ta kompanija prodata, a da niko ne zna kome, dok su iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) “Vijestima” kazali da ne posjeduju zvaničnu informaciju o tome, ali da ispituju ko je stvarni vlasnik fabrike.

"Krajem prošlog mjeseca ministarstvo se, u cilju sagledavanja realnog stanja, obratilo Upravi za katastar i državnu imovinu sa zahtjevom za dodatne informacije o vlasništvu, površini i vrijednosti imovine koja se vodi na ‘Metalac Termochem’ i, eventualno, druga povezana lica. Nakon što odgovori pristignu moći ćemo jasnije da sagledamo činjenično stanje", naveli su iz MER-a.

Metalac je u stečaju bio od 2014. godine do sredine 2016, kada ga je kupila češka kompanija “Termochem”.

Proizvodnja metalnih konstrukcija i njenih djelova je prekinuta 29. decembra 2019. godine zbog, kako tvrde radnici, koji od tada nemaju posao i ne primaju plate, nedostatka gasa i sirovina. Nastavak rada je nekoliko puta najavljivan, ali je svaki put odlagan uz obrazloženje da nije obezbijeđen novac za nastavak proizvodnje, te da je matična firma iz Češke u finansijskim problemima.

Radnici su se dva puta sastajali s predsjednikom Opštine Nikšić Markom Kovačevićem koji im je, kako tvrde, rekao da ne može izaći u susret njihovom zahtjevu za jednokratnom novčanom pomoći, uz obrazloženje da je to velika investicija za Opštinu.

"Ima radnika kojima je još radna knjižica u Metalcu. Dužni su nam plate i doprinose od decembra 2019. godine", rekao je "Vijestima" Milija Vukajlović, jedan od predstavnika radnika.

Iz kabineta Kovačevića nije odgovoreno na pitanja “Vijesti” da li su upoznati sa situacijom u fabrici i da li mogu pomoći radnicima.

Vukajlović je kazao da su išli u MER, ali da su ih primili savjetnici od kojih nisu dobili odgovor za rješenje problema, te da im je Kovačević obećao zajednički sastanak sa čelnicima MER-a, kako bi se našlo rješenje, ali da do sastanka nije došlo.

Iz MER-a su objasnili da je na sastanku s radnicima dogovoreno da se detaljno razmotri status i moguća rješenja situacije.

"Imajući u vidu da je proizvodnja zaustavljena prije više od godinu i po, a svjesni teške sitacije u kojoj su se našli ovi radnici, ministarstvo pomno prati situaciju i radi na iznalaženju rješenja. Ono što otežava postojeće stanje je činjenica da je fabrika u privatnom vlasništvu, te da Ministarstvo ima veoma ograničene mogućnosti za postupanje. U svakom slučaju bićemo partner svim institucijama i pojedincima koji žele da se uključe u rješavanje ovog problema, prije svega kako bi se pomoglo desetinama radnika i njihovim porodicama. Čim dobijemo zvaničan poziv za organizovanje zajedničkog sastanka s predstavnicima Opštine Nikšić, rado ćemo se odazvati", poručili su iz MER-a.

Niko ne obraća pažnju na probleme radnika

Vukajlović je u ime radnika kazao da od prestanka proizvodnje niko ne obraća pažnju na njihove probleme.

"Svi su nam obećavali da će Metalac proraditi. Premijer Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović su pričali da Metalac može raditi, i da fabrika ima budućnost. Obećali su nam da će uposliti radnike Metalca za solarne panele za Elektroprivredu, ali i od toga nema ništa", naveo je Vukajlović.

Dodao je da su sve mašine i hale u fabrici u funkciji, te da treba samo da se pokrene proizvodnja.

Bonus video: