Do završetka auto-puta 98 dana, ne zna se kad će otvaranje

Da bi auto-put bio otvoren za saobraćaj biće potrebno završiti i elektromašinske instalacije, uvezati sistem kontrole i upravljanja, kao i obaviti tehnički prijem i dobiti upotrebnu dozvolu

56940 pregleda 147 reakcija 74 komentar(a)
Ostalo manje od sto dana: Sa gradilišta auto-puta, Foto: GOV.ME/SasaMatic
Ostalo manje od sto dana: Sa gradilišta auto-puta, Foto: GOV.ME/SasaMatic

Do završetka građevinskih radova na prioritetnoj dionici auto-puta Podgorica - Mateševo ostalo je još 98 dana, a kada će on biti otvoren za saobraćaj iz Ministarstva kapitalnih investicija nisu mogli precizirati “Vijestima”, jer je potrebno završiti i elektromašinske instalacije, uvezati sistem kontrole i upravljanja, kao i obaviti tehnički prijem i dobiti upotrebnu dozvolu.

Prema crnogorskim propisima, korišćenje složenog inženjerskog objekta, u šta spada i auto-put, nije dozvoljeno prije dobijanja upotrebne dozvole.

Prema posljednjem aneksu ugovora koji je potpisan sa izvođačem radova, kineskim CRBC, svi ugovoreni građevinski radovi treba da budu završeni do 30. novembra 2021. godine. Taj aneks je potpisala nova Vlada u aprilu ove godine, nakon što je istekao prethodni rok od 30. septembra prošle godine, a da tadašnja Vlada nije potpisala aneks u produženju roka.

Novim aneksom Vlada je zadržala sva svoja prava u odnosu na obavezu izvođača da sve ugovorene radove treba završiti do roka od 30. septembra prošle godine.

”Na osnovu uvjeravanja izvođača, kao i na osnovu procjene inženjera (nadzor), očekujemo da će građevinski radovi biti završeni u novodefinisanom roku. Ključna činjenica koju ističemo jeste da dajemo prednost kvalitetu, bezbjednosti i dugotrajnosti radova, uz konstantno nastojanje Vlade kao investitora da zaštiti svoje interese, kada je riječ o ovom kapitalnom projektu, koji treba da budu iskorak ka boljoj povezanosti Crne Gore. Naravno, ne zaboravljajući na zadate rokove izgradnje”, naveli su iz Ministarstva kapitalnih investicija na pitanje “Vijesti” da li očekuju da građevionski radovi budu završeni do novog roka 30. novembra.

Kada će ta dionica auto-puta biti otvorena za saobraćaj, nisu mogli precizirati.

”Predstoji završetak radova na elektromašinskim instalacijama, kao i uvezivanje cjelokupnog sistema za kontrolu i upravljanje auto-putem, što s obzirom na kompleksnost i veličinu samih radova, kao i neophodnu sinhronizaciju i usklađivanje samog sistema, može uticati da auto-put ne bude pušten u saobraćaj u tom roku. Otvaranje auto-puta prije završetka tehničkog prijema zavisi od vrste i obima radova koji eventualno ne budu završeni, o čemu će konačnu odluku donijeti Državna komisija za tehnički pregled radova u skladu sa važećim propisima”, naveli su iz Ministarstva Mladena Bojanića.

Upravljanje ovom dionicom za komercijalnu upotrebu, kako je navedeno, biće dodijeljeno Monteputu, a još nije određena cijena putarine.

”U skladu sa Zakonom o putevima i Odlukom o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću ‘Monteput’ Podgorica, ovoj kompaniji u stopostotnom državnom vlasništvu je dodijeljeno i upravljanje ovom dionicom auto-puta u komercijalnoj fazi, i u toku su aktivnosti u cilju utvrđivanja visine putarine na ovoj dionici auto-puta”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva.

Prvobitni rok završetka ove dionice od 42 kilometra trebalo je da bude 11. maj 2019. godine, ali je tada produžen za 17 mjeseci bez određivanja krivca i naplate penela zbog kašnjenja. Razlozi kašnjenja bili su nedovoljna tehnička pripremljenost projekta, kao i veliki broj neugovorenih radova poput petlje “Smokovac”, elektro i vodovodne mreže i nekoliko pristupnih puteva.

Sada je na gradilištima ove dionice auto-puta direktno i indirektno angažovano manje od hiljadu radnika, od čega su oko 400 crnogorski građani. Kako se radovi privode kraju sve je manje potrebe za radnicima, zbog čega im glavni izvođač i podizvođači daju otkaze.

U toku izrada idejnih projekata, elaborata i studija za nove dionice

Iz Ministarstva kapitalnih investicija navode da se sa završetkom radova na prvoj dionici stvaraju preduslovi za početak gradnje nove dionice, a u toku je izrada idejnog projekta i elaborata o zaštiti životne sredine za naredne dvije dionice Mateševo - Andrijevica i Smokovac - Farmaci.

”Takođe, u toku je i izrada Idejnog rješenja za dionicu Andrijevica - Boljare, dok je Ministarstvo prema Evropskoj komisiji preko mehanizma Investicionog okvira za Zapadni Balkan, u prethodnom periodu apliciralo sa zahtjevom za odobravanjem sredstava za izradu Idejnog projekta i prateće dokumentacije za dionicu Andrijevica-Boljare, i za kofinansiranje izgradnje dionice Mateševo - Andrijevica, koja bi trebalo da bude prva naredna dionica za izgradnju kao logični građevinski i funkcionalni nastavak tekuće investicije”, kazali su iz Ministarstva.

U toku je izrada i nove Studije opravdanosti za čitav auto-put Bar-Boljare, koja se takođe finansira uz podršku Evropske komisije.

”Završetak navedene tehničke dokumentacije se očekuje početkom sljedeće godine, nakon čega će se stvoriti uslovi za dalje investicione analize i odluke uz podršku relevantnih subjekata. Takođe, do kraja ove godine očekuje se i potpisivanje Sporazuma o utvrđivanju kontaktne tačke na granici prema Srbiji, i vjerujemo da će naredna godina biti godina konkretnih koraka na nastavku realizacije ovog projekta, kako bi se dugoročno posmatrano i osigurala njegova puna izgrađenost. Ukazujemo na prepoznati strateški značaj, i činjenicu da je ovaj projekat ipak dio indikativnog proširenja koridora Bliski istok-Istočni Mediteran na Zapadni Balkan, i da je obuhvaćen Ekonomskim i investicionim planom Evropske komisije za Zapadni Balkan. Svi zainteresovani partneri, poštujući osnovna načela jednakog tretmana, nediskriminacije i slobode konkurencije, pozvani su da ispolje svoje interesovanje i predlože potencijalne uslove i modele realizacije”, naveli su iz Ministarstva.

Bonus video: