Blokirano 130 nekretnina od Buljarice do Jaza

Zbog neplaćenog poreza na nepokretnost Opština bila prinuđena na radikalne mjere. Za osam mjeseci upisane hipoteke na 182 nekretnine poreskih dužnika, od kojih su 52 obustavljene nakon što je izmiren porez

88132 pregleda 236 reakcija 15 komentar(a)
Dugačka lista poreskih dužnika: Budva, Foto: Vuk Lajović
Dugačka lista poreskih dužnika: Budva, Foto: Vuk Lajović

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva je za proteklih osam mjeseci upisala hipoteke na čak 182 nekretnine poreskih dužnika, od kojih su 52 obustavljene nakon što je izmiren porez na nepokretnost.

To je za “Vijesti” saopštila v.d. direktorke Uprave lokalnih javnih prihoda Vesna Kovačević.

”U periodu od 1. januara do 19. avgusta upisane su ukupno 182 hipoteka po osnovu poreza na nepokretnost. Obustavljene su 52 hipoteke, usljed izmirenja poreskih obveznika”, saopštila je Kovačević.

Uprava lokalnih javnih prihoda uspjela je za nepunih osam mjeseci da premaši ovogodišnji planirani iznos koji je budžetom predviđen da se ostvari na ime naplate poreza na nepokretnost.

Prema podacima koje je Kovačević dostavila “Vijestima”, zaključno sa 19. avgustom, ukupno je naplaćeno 10.619.733 eura, što je za pola miliona eura više nego budžetom za ovu godinu.

Naime, budužetom je planirano da se ove godine inkasira 10.170.000 od naplate poreza na nepokretnost.

U odnosu na prošlu godinu, Uprava lokalnih javnih prihoda je za prvih osam mjeseci naplatila tri puta više nego lani, odnosno četiri miliona eura u odnosu na 2019.

”U periodu od 1. januara do 19. avgusta prošle godine Uprava loklanih javnih prihoda naplatila je 3.307.334 eura, dok je 2019. u istom periodu naplaćeno 6.663.260 eura”, navela je Kovačević.

Imajući u vidu da je takozvana crna lista poreskih dužnika Opštine Budva podugačka, to se nerijetko moraju sprovoditi zakonske mjere kako bi svi izmirili obaveze.

Kako bi naplatili poreske dugove, Uprava lokalnih javnih prihoda to vrši blokadom računa ili imovine dužnika.

Blokada računa preko Centralne banke sprovodi se prilikom naplate duga kod pravnih lica, dok se poreski dug građana naplaćuje upisom hipoteke na nepokretnost u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, čime se Opština osigurava da će obaveza biti izmirena.

Blokiranje imovine poreskih dužnika Upravi lokalnih javnih prihoda Opštine Budva omogućava Zakon o lokalnoj administraciji.

”Poreski organ pokreće postupak prinudne naplate donošenjem zaključka o prinudnoj naplati poreske obaveze.

Radi obezbjeđenja poreskog potraživanja, na imovini poreskog obveznika može se zasnovati založno pravo.

Pod prinudnom naplatom poreske obaveze iz imovine poreskog obveznika podrazumijeva se pljenidba i prodaja imovine (pokretne ili nepokretne) poreskog obveznika i korišćenje sredstava dobijenih prodajom ili drugim postupkom za naplatu poreske obaveze”, propisuje taj zakon.

Upravo naplata poreza, kao i komunalija, su najznačajniji prihodi lokalne uprave kojima se garantuje normalno funkcionisanje i razvoja grada.

“Vijesti” su u više navrata objavljivale da je Uprava lokalnih javnih prihoda blokirala na desetine stanova, zemljišta, kuća, vila.... Jedna od posljednjih je i blokada kompleksa Jadranskog sajma, zbog poreskog duga.

Od boravišne takse do sada naplaćeno 1,6 miliona

Uprava lokalnih javnih prihoda vrši i naplatu boravišne takse, koji je izvorni prihod Turističke organizacije Budve.

Kovačević je saopštila da je zaključno sa 19. avgustom naplaćeno 1.642.224 eura, što je za 1,3 miliona eura više nego lani, kada je u ovom periodu naplaćeno 319.067 eura.

U odnosu na 2019, koja se računa rekordnom turističkom sezonom, prema podacima Uprave lokalnih javnih prihoda na ime boravišne takse naplaćeno je za 700 hiljada eura manje.

Naime, u istom periodu 2019. naplaćen je 2.345.371 euro.

Kontrolu boravišne takse vrše 24 ovlašćena službenika, koji su organizovani u 12 ekipa.

Dvije ekipe vrše kontrolu pravnih lica, a deset ekipa kontrolu fizičkih lica.

Bonus video: