Milatović: Od naredne godine izmjene u smanjenju poreza i doprinosa na teret poslodavaca

Milatović je rekao da je "uvjeren da će UPCG ostati i dalje konstruktivan partner Vladi Crne Gore u rješavanju izazova..."

12885 pregleda 18 komentar(a)
Lipovina-Božović, Milatović i Mitrović, Foto: MEK
Lipovina-Božović, Milatović i Mitrović, Foto: MEK

Od naredne godine biće izmjena u smanjenju poreza i doprinosa na teret poslodavaca, u dijelu uvođenja neoporezivog dijela zarade, a Kuća socijalnog dijaloga biće predviđenja budžetom za narednu godinu, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MEK) je saopošteno da su Milatović, državna sekretarka Milena Lipovina-Božović i v.d. generalne direktorice Direktorata za rad i zapošljavanje Jevrosima Pejović posjetili danas Uniju poslodavaca Crne Gore (UPCG) i tom prilikom održali sastanak sa predsjednikom UPCG Predragom Mitrovićem i njegovim saradnicima – predsjednikom Skupštine Nebojšom Popovićem, potpredsjednikom Slobodanom Mikavicom, članovima UO Nenadom Draškovićem, Goranom Jandreoskim i Andrijom Ljubišom, generalnom sekretarkom Suzanom Radulović i drugima.

U saopštenju MEK se dodaje da je susret Milatovića i Mitrovića bio je prilika za razmjenu stavova i informacija na teme koje su se ticale socijalnog dijaloga i rada Socijalnog savjeta, efekata ljetnje turističke sezone, unapređenja poslovnog ambijenta i daljeg ekonomskog razvoja Crne Gore.

"Tri dobra rezultata rada Vlade Crne Gore u prethodnom periodu ogledaju se u stabilizaciji javnih finansija koja ide u prilog stabilnosti ukupnog privrednog ambijenta, zatim uspješnosti turističke sezone, koja je povratila privrednu aktivnost u život, vratila privredni rast našoj ekonomiji i unaprijeđen socijalni dijalog", naglasio je Milatović, dodajući da je socijalni dijalog intenziviran pregovorima o zaključenju Opšteg kolektivnog ugovora, pregovorima o Memorandumu o socijalnom partnerstvu kojim je planirano unapređenje poslovnog ambijenta i radnih prava zaposlenih u Crnoj Gori.

Milatović je dodao da je "uvjeren da će UPCG ostati i dalje konstruktivan partner Vladi Crne Gore u rješavanju izazova: neadekvatne radne snage, s kojom se suočava veliki broj privrednika u Crnoj Gori, snažnijoj i intenzivnijoj borbi protiv sive ekonomije, kao važanog aspekta nelojalne konkurencije koja postoji u našoj privredi i neadekvatne infrastrukture na državnom i lokalnom nivou, kojoj u narednom periodu moramo snažnije da odgovorimo".

Iz MEK su kazali da je "zajednički konstatovano da postoji potreba aktivnog uključenja svih socijalnih partnera u daljem kreiranju sistemskog ambijenta od značaja za održivi ekonomski razvoj, očuvanja radnih mjesta i stvaranja jednakih uslova međunarodne konkurentnosti i dobrih politika zapošljavanja".

"Na temu neradne nedelje rečeno je da se razmatraju različiti modaliteti za rješavanje postojeće situacije, koji će biti prihvatljivi za sve socijalne partnere", piše u saopštenju MEK.

Mitrović je, kako se dodaje u saopštenju MEK, naglasio značaj Zakona o radu i Opšteg kolektivnog ugovora, uz ocjenu da su tripartitni socijalni dijalog i međusobno razumijevanje i podrška sva tri partnera posebno važni elementi procesa oporavka privrede, te ekonomskog i ukupnog razvoja crnogorskog društva.

Mitrović je kazao je da je neradna nedelja, sa aspekta poslodavaca pokazala negativan uticaj na crnogorsku privredu.

"Radimo analizu koja će dati dobar prikaz kakva je šteta napravljena za državu i društvo. Takođe, uz saradnju i socijalni dijalog treba rješavati problem zimske sezone u koju ne smijemo ući sa lošim zakonskim rješenjima kao što je neradna nedelja", rekao je Mitrović.

Iz MEK je saopšteno i da je Mitrović "pohvalio napore preduzete za realizaciju ljetnje turističke sezone i dodao da su važne ekonomske odluke, kao što je otvorenost granica, imale značaja i za privredu, zaposlene i državu".

"Sagovornici su saglasni da je pandemija koronavirusa ostavila duboke rezove na privredu Crne Gore i da za sanaciju negativnih posledica treba vrijeme i dodatni napori. Oni su dodali da je u cilju očuvanja makroekonomske stabilnosti i unapređenja ukupnog poslovno-radnog ambijenta u Crnoj Gori potreban veoma visok stepen saradnje svih društvenih aktera", zaključuje se i saopštenju MEK.

Bonus video: