Vlada razriješila Vlahovića, Gegaja i Musića: Savjet ACV "odletio" nezakonito

Smjene u Savjetu, prema informacijama “Vijesti”, uvod u kadriranje po partijskom ključu

69600 pregleda 265 reakcija 37 komentar(a)
Žalbe Upravnom sudu zbog smjene Savjeta:Dragan Đurović, Foto: SAVO PRELEVIC
Žalbe Upravnom sudu zbog smjene Savjeta:Dragan Đurović, Foto: SAVO PRELEVIC

Vlada premijera Zdravka Krivokapića razriješila je predsjednika i dva člana Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo(ACV) - Vojina Vlahovića, Nikolu Gegaja i Abidina Musića, jer smatraju da nakon smjene vlasti "nijesu adekvatno sprovodili politiku Vlade".

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", to je učinjeno kako bi Vlada preuzela Savjet prije raspisivanja konkursa za direktora ACV na čijem čelu je godinama Dragan Đurović (bivši funkcioner DPS-a), a njegov nasljednik već je dogovoren po partijskom ključu.

Konkurs za direktora ACV je raspisan 13. avgusta, a prijave se mogu dostavljati 15 dana.

Zakon o vazdušnom saobraćaju (ZOVS) ne prepoznaje razrješenje zbog toga, već je jasno navedeno pod kojim uslovima Vlada može razriješiti predsjednika i članove Savjeta ACV.

"Vlada će razriješiti predsjednika i/ili člana Savjeta i prije isteka mandata, ako - podnese ostavku, je osuđen za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje dužnosti, poslove obavlja suprotno zakonu, nestručno i nesavjesno, svojim ponašanjem i radom dovede u pitanje ugled ili rad Agencije, trajno izgubi sposobnost za vršenje dužnosti, ne ispunjava uslove iz člana 9 stav 8 ovog zakona", propisano je članom 11 ZOVS.

Zbog smjene Vlahovića, Gegaja i Musića podnijete su žalbe Upravnom sudu, a prema saznanjima "Vijesti", neki od njiih su tražili od Upravne inspekcije da hitno ispita postupak smjene.

Za razliku od njih trojice, zakonito su razriješena dva preostala člana - Zoran Radonjić i Esad Šainović.

U obrazloženju rješenja donijetog 30. jula na sjednici Vlade piše da su razriješeni na predlog ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, koji je u predlogu naveo da se Radonjić razrješava jer je podnio ostavku zbog sukoba interesa, a Šainović jer ne ispunjava uslove da bude u tom tijelu, što je u skladu sa članom 9. Zakona o vazduhoplovnom saobraćaju.

"Imajući u vidu da je članom 9 stav 5 ovog zakona propisano da Savjet odgovara Vladi, a s obzirom na to da je došlo do kadrovskih promjena, smatra da tri preostala člana Savjeta nijesu adekvatno sprovodili politiku Vlade prilikom rada u pomenutom savjetu, pa stoga predlaže razrješenje predsjednika i četiri člana organa upravljanja ACV", piše u obrazloženju rješenja.

"Vlada je razmotrila i prihvatila navedeni predlog ministra kapitalnih investicija, i na osnovu člana 9 st. 5, 7 i 8 i člana 11 tačka 1 Zakona o vazdušnom saobraćaju donijela rješenje o razrješenju Savjeta ACV", piše u toj odluci.

Istog dana imenovan je novi Savjet, čiji predsjednik je Dženan Kolić, a članovi Vladislav Vlahović, Radoje Karadžić, Dejan Stojanović i Tatjana Perović.

Smijenjeni Savjet ACV su činili predstavnici bivše vlasti, dok aktuelni čine predstavnici nove vladajuće većine.

Smijenjeni predsjednik Savjeta Vojin Vlahović "Vijestima" je rekao da "ne bi sada" komentarisao odluku Vlade.

Za komentar nije bio raspoložen ni Gegaj, a Spahić nije bio dostupan na broj poznat redakciji.

Krivokapić ćuti

Premijer Krivokapić danima ne odgovara na pitanja "Vijesti" o razrješenju članova Savjeta, niti obrazlaže u kom zakonu su pronašli uporište da Vlahovića, Gegaja i Musića razriješi zbog neadekvatnog sprovođenja politike nove Vlade.

Nije odgovorio ni koje su njihove konkretne greške, kao ni da li je Savjet razriješen kako bi se, prije objavljivanja konkursa za imenovanje direktora te Agencije izabrao novi.

Bez odgovora ostalo je i pitanje da li je upravo od Krivokapića poziciju direktora ACV tražio njegov nekad bliski saradnik, smijenjeni generalni sekretar Vlade Božo Milonjić.

Iz više izvora "Vijestima" je saopšteno da Milonjić, i ako se prijavi na konkurs koji je već raspisan, neće dobiti podršku novog Savjeta, jer je to mjesto navodno obećano Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

Sagovornici iz izvršne vlasti tvrde da je kandidat SNP-a Zoran Maksimović, koji je u rodbinskim vezama sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Maksimovićeva dva bliska rođaka već su na visokim pozicijama u civilnom vazduhoplovstvu Crne Gore i Srbije - Lazo Maksimović zamjenik je direktora Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), a Milovan Maksimović je direktor za kadrovska pitanja u ACV.

Bojanić od sredine juna ne odgovara na pitanja “Vijesti” da li je tačno da je pozicija direktora ACV već dogovorena po partijskom ključu i da je rezervisana za Maksimovića, koji se i 2017. godine prijavio na konkurs za direktora.

On nije odgovorio ni na pitanja da li će, ako je ta informacija tačna, pristati na tu odluku, s obzirom da je sredinom januara ocijenio da mu raspodjela čelnih funkcija u preduzećima liči na "račun bez krčmara" i poručio da ćete on odlučivati u resoru koji pokriva "svidjelo se to kome ili ne".

"Vijesti" nijesu mogle stupiti u kontakt sa Maksimovićem, niti dobiti potvrdu informacije da li su se on i Milonjić prijavili na konkurs koji ističe krajem avgusta.

Đurović će ponovo konkurisati za mjesto direktora

Prema nezvaničnim saznanjima, na konkurs će se javiti i aktuelni direktor ACV Dragan Đurović koji je proteklih mjeseci dobio značajnu podršku najvažnijih svjetskih i evropskih adresa iz oblasti vazdušnog saobraćaja, o čemu su direktno informisani Krivokapić, Bojanić i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Radulović i Bojanić od sredine juna ne odgovaraju da li im je direktor Eurocontrola Emon Brenon poslao pismo iz Brisela, kojim traži da se Đuroviću produži mandat, kao ni da li su to pismo, u koje "Vijesti" imaju uvid, doživjeli kao pritisak, ili dobrnamjernu sugestiju partnera iz EU.

Bonus video: