Uprava za saobraćaj ćuti zašto kasni put za Markovinu

Još nema ni glavnog projekta koji je trebalo da bude završen prije dvije godine

8242 pregleda 7 komentar(a)
Predsjednik Đukanović obišao postojeći put pred izbore 2016.godine: Put Danilovgrad-Markovina, Foto: djuric zoran
Predsjednik Đukanović obišao postojeći put pred izbore 2016.godine: Put Danilovgrad-Markovina, Foto: djuric zoran

Zbog čega kasni izrada glavnog projekta rekonstrukcije regionalnog puta Danilovgrad - Čevo, dionica Danilovgrad - Markovina u dužini od 16 kilometara, koji je trebao biti završen do kraja 2019. godine, nisu saopštili “Vijestima” iz Uprave za saobraćaj ni nakon 20 dana od slanja pitanja.

”Vijesti” su ovoj Upravi proslijedili pitanja mještana koje su interesovali razlozi za kašnjenje, kao i kada se konačno može očekivati završetak glavnog projekta i početak rekonstrukcije puta. Mještane je interesovalo i šta se dešava sa planom izgradnje vodovoda za Gornji Zagarač i Markovinu.

Iz kabineta gradonačelnice Danilovgrada Zorice Kovačević “Vijestima” je odgovoreno da je ugovor za izradu glavnog projekta za rekonstrukciju regionalnog puta Danilovgrad - Čevo, dionice Danilovgrad - Markovina, potpisala Uprave za saobraćaj sa kompanijom “Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja” iz Podgorice.

”Prema našim saznanjima, radovi na projektnoj dokumentaciji privode se kraju i do kraja tekuće godine biće završeni. Za ostala pitanja koja se tiču izvršenja navedenog ugovora, molimo da se obratite nadležnim organima koji su nosioci ovog posla”, navela je Kovačević.

Upravi za saobraćaj urbanističko-tehnički uslovi za rekonstrukciju ovog puta dostavljeni su još u aprilu 2017. godine. Njima je bilo definisano da se put proširi na dvije trake po tri metra širine, kako bi mogao imati rang regionalnog puta.

Za dio pitanja o vodovodnoj infrastrukturi za sela Gornji Zagarač i Markovina, Kovačević je kazala da je na osnovu zahtjeva Opštine Danilovgrad, formirana komisija sa ciljem da predloži odgovarajuće tehničko rješenje za rješavanje problema vodosnabdijevanja ovih sela.

”Kao jedno od mogućih tehničkih rješenja, Komisija je predložila izgradnju lokalnih sistema vodosnabdijevanja svakog sela zasebno. Prioritet je svakako da sistem obezbijedi kontinuirano vodosnabdijevanje, a da pri tom bude tehnički i ekonomski opravdan. U prilogu dostavljamo Izvještaj o iznalaženju tehničkog rješenja za vodosnabdijevanje naselja Gornji Zagarač, Donja Markovina, Gornja Markovina, Velestovo i Čevo. Realizacija ovog projekta zavisi od finansijske mogućnosti Opštine i podrške resornog Ministarstva”, navedeno je iz Opštine Danilovgrad.

U izvještaju komisije se navodi da je za projektovanje lokalnih sistema vodosnadbjevanja potrebno obići sela i geodetski snimiti lokacije i trasu, nakon čega bi se kopali bunari. Voda iz bunara bi se pumpala u rezervoare, odakle bi se sprovela vodovodna mreža do potrošača.

Što se tiče vodovoda za sela Gornji Zagarač, Donja Markovina, Gornja Markovina, Velestovo i Čevo, komisija predložila izgradnju lokalnih sistema za svako selo posebno

Bonus video: