Vrijednost otkupa 7,1 milion eura

Zabilježen pad vrijednosti prodaje iz sopstvene proizvodnje poslovnih subjekata od 28,8 odsto

3943 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od preduzeća i zemljoradničkih zadruga sa dva i više zaposlena radnika u drugom kvartalu iznosila je 7,1 milion eura, pokazuju podaci Monstata.

Od toga je vrijednost prodaje iz sopstvene proizvodnje 2,2 miliona eura ili 31 odsto, dok je vrijednost otkupa od individualnih poljoprivrednih proizvođača iznosila 4,9 miliona eura ili 69 odsto.

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine bilježi pad od deset odsto.

“Od toga je zabilježen pad vrijednosti prodaje iz sopstvene proizvodnje poslovnih subjekata 28,8 odsto i rast vrijednosti otkupa poljoprivrednih proizvoda od individualnih proizvođača dva odsto”, rekli su iz Monstata.

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom kvartalu sirovo kravlje mlijeko učestvuje 24,6 odsto, svježe povrće 20,7 odsto, kokošija jaja 15,8 odsto, stoka po vrstama i kategorijama 14,6 odsto.

Svježe voće učestvuje sa 10,7 odsto, ostali proizvodi i svježa riba po 5,7 odsto, prerađevine voća i grožđa 1,2 odsto i industrijsko bilje jedan odsto.

Bonus video: