Damjanović tvrdi da Zejak pravi političke opstrukcije i osporava državi milione

Stečajni upravnik je osporio potraživanja Uprave prihoda u ukupnom iznosu od 25,36 miliona eura i o tome je donio dva zaključka 23. juna koja je Jovanić tek dva mjeseca kasnije dostavio Upravi prihoda

50587 pregleda 20 reakcija 17 komentar(a)
Zejak, Foto: Luka Zeković
Zejak, Foto: Luka Zeković

Vršilac dužnosti direktora Uprave carina i prihoda (UPC) Aleksandar Damjanović tvrdi da predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija Blažo Jovanić treba da smijeni stečajnog upravnika “Montenegro Airlinesa” (MA) Sašu Zejaka zato što pravi političku opstrukciju u ovom stečajnom postupku i što osporava milionska potraživanja države od nekadašnje nacionalne avio-kompanije.

Damjanović je za “Vijesti” kazao da Uprava prihoda sa zakašnjenjem od dva mjeseca od dana kada ih je Zejak donio dobija odluke koje se odnose na ovaj stečajni postupak.

Jovanić je pokrenuo krajem aprila stečaj u MA, na zahtjev Uprave prihoda koja od ove kompanije potražuje 13,46 miliona eura za neizmirene poreze i doprinose.

Stečajni upravnik je osporio potraživanja Uprave prihoda u ukupnom iznosu od 25,36 miliona eura i o tome je donio dva zaključka 23. juna koja je Jovanić tek dva mjeseca kasnije dostavio Upravi prihoda.

Damjanović je dao na uvid “Vijestima” tu dokumentaciju.

”Notorna je činjenica koju vidi javnost da se izjavama od strane stečajnog upravnika MA o tome kako će kompanija dužna desetine miliona eura, koja je zrela bila za stečaj još 2012. godine, da ubrzo poleti i konkuriše novoj državnoj kompaniji ‘To Montenegru’ u stvari pravi politička opstrukcija i šteta toj kompaniji. U tom smislu se i osporavaju višemilionska prijavljena potraživanja od strane države, a odluke se dostavljaju Upravi prihoda i carina, sa zakašnjenjem od dva mjeseca od dana kada su donesene od strane stečajnog upravnika”, kazao je Damjanović “Vijestima”.

On smatra da se dosta ćutalo o ovakvom načinu sprovođenja stečajnog postupka, pa je neophodno da se primijeni člana 38 Zakona o stečaju i da Jovanić, kao stečajni sudija razriješi Zejaka jer je odgovornost sada na stečajnom sudiji, koji, zbog nepostojanja odbora povjerilaca može da razriješi Zejaka.

Još nema odbora povjerilaca

”Nepostojanje odbora povjerilaca u postupku stečaja MA je posebna priča, tako da stečajni sudija je jedini koji može po službenoj dužnosti da razriješi upravnika iz razloga navedenih u članu 38 zakona. Država će svakako voditi računa da se zaštiti od ove samovolje, i eventualne štete po državni interes, posebno imajući u vidu odredbe člana 37 po kome stečajni upravnik lično odgovara za štetu nanesenu učesnicima u postupku”, istakao je Damjanović.

”Vijesti” čekaju odgovore na pitanja od Zejaka zašto Uprava prihoda sa zakašnjenjem od dva mjeseca dobija odluke stečajnog upravnika i da li su Damjanovićeve tvrdnje o političkoj opstrukciji ovog stečajnog postupka utemeljene.

Bivša kompanija se kroz stečaj oslobodila dugova od preko 120 miliona eura. Zejak nije priznao potraživanja države od 93,5 miliona eura koliko je ranije uložila bacila u ovu kompaniju na ime nezakonite državne pomoći, londonskoj firmi “The Law Debeture Trust” 5,9 miliona, takođe i mnogim manjim povjeriocima nijesu prihvaćeni cijeli iznosi. Nijednom od povjerilaca nije priznato razlučno pravo, odnosno mogućnost da svoje potraživanje namiri direktno preuzimanjem dijela imovine, iako je to tražilo više velikih povjerilaca računajući i Upravu prihoda za 11,8 miliona eura.

Tako da ti dugovi sada ne predstavljaju teret kompanije, odnosno povjerioci bi mogli da ih naplate teoretski iz budućeg profita, ili ako bi se prodala cijela kompanija kao pravno lice, što je Zejak ranije i najavljivao. Tada bi kupac dobio firmu bez ranijih dugova, a novac bi otišao u stečajnu masu. Povjerioci imaju pravo da se žale na ove odluke, o čemu bi odlučivao stečajni sudija Blažo Jovanić.

Zejak je prošle sedmice novinarima kazao da ima ponude domaćih i stranih investitora za saradnju s MA kroz kupovinu i zakup aviona, te da su ti pregovori u toku i zasada predstavljaju poslovnu tajnu. Poručio je i da će učiniti sve da MA ponovo poleti.

Bonus video: