Novac za kiriju bez kriterijuma

Vlada će DPS-u, SDP-u i SD-u, kao i drugim parlamentarnim partijama, plaćati zakup poslovnog prostora

26398 pregleda 91 reakcija 19 komentar(a)
Vlada će ponuditi zgradu Tužilaštvu:Stara zgrada Vlade
Vlada će ponuditi zgradu Tužilaštvu:Stara zgrada Vlade

Uprava za katastar i imovinu će DPS-u, SDP-u i SD-u plaćati zakup poslovnih prostora za stranačke potrebe nakon što se isele iz stare zgrade Vlade gdje su do sada te tri stranke boravile bez naknade.

To je juče odlučila Vlada koja planira da staru zgradu u Ulici Jovana Tomaševića u centru Podgorice ponudi Tužilaštvu koje ima problem sa nedostatkom prostora.

U Vladinoj informaciji piše da DPS koristi 1.276 metara kvadratnih, SDP 234 metra kvadratna, a SD 192 metra kvadratna u staroj zgradi, a Vlada se poziva na Sporazum iz 1993. godine po kome se zakup poslovnih prostorija partijama plaća iz budžeta.

Na ovaj način će se tri partije pridružiti ostalim parlamentarnim partijama koje godinama na račun građana dobijaju mjesečne apanaže od Uprave za imovinu. To se radi, kako su “Vijesti” ranije pisale, bez bilo kakvih pravnih akata i kriterijuma, poput broja poslanika, zaposlenih u partiji, lokacije na kojoj bi mogao prostor da se zakupi… Ovaj novac se dobija mimo novca koji se partijama daje za redovan rad.

Osnov za plaćanje kirije, koja poreske obveznike na godišnjem nivou košta i do pola miliona eura je međustranački ugovor o uslovima, načinu i postupku obezbjeđivanja i korišćenja prostora za rad parlamentarnih stranaka u Republici Crnoj Gori koji je potpisan prije 26 godina. Taj ugovor potpisali su DPS i nekoliko stranaka koje više ne postoje na političkoj sceni – Narodna stranka, Liberalni savez i Srpska radikalna stranka, kao i tadašnji predsjednik Skupštine Crne Gore Risto Vukčević.

Potpisnici tog dokumenta su u ime DPS-a Predrag Bulatović (koji i danas sjedi u poslaničkim klupama i to u klubu DF-a), zatim Dragan Šoć u ime Narodne stranke, Aćim Višnjić u ime Srpske radikalne stranke i Žarko Rakčević u ime SDP-a.

U praksi zakup se sprovodi tako što partija izabere poslovni prostor i dogovori cijenu (uglavnom kod svojih članova) i račun ispostavi Upravi za imovinu.

Državna revizorska institucija je 2010. godine u jednom od revizorskih izvještaja upozorila da je davanje novca partijama za rentu na osnovu međustranačkog sporazuma neosnovano. To iz razloga što se Zakonom od budžetu izdvaja novac za njihov rad. Preporuka da se ta praksa ukine ostala je mrtvo slovo na papiru.

DPS je dio imovine koja je nekada pripadala Savezu komunista uspio da prevede na sebe i da od toga profitira, jer je dio te imovine rentirao i od toga ostvario značajne prihode.

Premijer Zdravko Krivokapić objasnio je da su na ideju da staru zgradu Vlade ponude Tužilaštvu došli nakon što je dao izjavu u Tužilaštvo gdje su mu rekli da im je prostor neuslovan.

”Ta zgrada je u svojini države i na današnjoj sjednici je odlučeno da nema više privilegovanih. Ako neka partija može da zakupi poslovni prostor, zašto to ne bi mogao i DPS. Na ovaj način će se riješiti problem koji se nameće u funkcionisanju državne uprave i državne zgrade će se iskoristiti u državne, a ne političke funkcije”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je kazao da je Vlada prije dva mjeseca odlučila da preispita sve resurse koje ima sa poslovnim prostorima, jer se velika suma novca izdvajala za nepotrebni zakup po visokim cijenama.

Bonus video: