Registar demantovao prijavu protiv Kasalice

ASK održao javnu raspravu povodom anonimne prijave protiv donedavne državne sekretarke

12218 pregleda 14 komentar(a)
Kasalica, Foto: Savo PRELEVIC
Kasalica, Foto: Savo PRELEVIC

Pred Agencijom za sprečavanje korupcije juče je održana javna rasprava protiv, donedavno javne fukcionerke državne sekretarke u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Mile Kasalice zbog anonimne prijave da je tokom funkcije imala i upravljačka prava u firmi “E-novativa”. Kasalica je na javnoj raspravi saopštila da je upravljačka prava u ovoj firmi još u januaru ove godine, prije izbora na javnu funkciju, prenijela na Borjanku Vučeljić, što je konstatovano 21. januara promjenom u registru privrednih subjekata i što je svako mogao jasno da utvrdi.

”Međutim, danas sam, kao građanka Crne Gore i donedavno javna funkcionerka, morala da odgovaram na nečinjenične tvrdnje iz anonimne prijave, koja je definisana članom 31 stav 2 zakona, dok u praksi ovakve anonimne prijave predstavljaju sve osim dokumenta za utvrđivanje rizika od korupcije javnih funkcionera, odnosno identifikovanja rizika od konflikta interesa. Između Zakona o sprečavanju korupcije i novoimpelmentiranog Zakona o privrednim društvima nema pravne i normativne neusklađenosti, niti protivurječnih odredbi niti nekonzistentne terminologije, a što je svaki podnosilac zahtjeva kroz anonimnu prijavu morao/morala da poštuje. U suprotnom, metode potkazivanja u stilu “crnogorske-48” ne obezbjeđuju sistemske pretpostavke, a kako bi se jačala vladavina prava u Crnoj Gori, niti se ovako obezbjeđuju imparcijalni uslovi da se institucija ASK-a posveti svojem odgovornom poslu”, kazala je Kasalica “Vijestima”.

Ona navodi da je svoje “obaveze i odgovornosti iz profesionalne sfere, i kao čovjek i kao ekonomistkinja i kao javna funkcionerka, uvijek obavljala i obavlja nezavisno, nepristrasno, odgovorno i transparentno, odnosno uz puni integritet tako da je povjerenje kao krajni rezultat objektivno utvrdivo kroz javni fakticitet”.

”A, ukoliko se ‘proaktivnim pristupom treba da riješe izazovi u pogledu nezavisnosti’, a čemu teži ASK kroz saradnju s EK, tada je potrebno da se regulatorni potencijal koji je utvrđen zakonom implementira na odgovorno sistemski način, kojim se zakulisne agende odstrijela pojedinca kroz podmetanje na anonimnoj osnovi, moraju sprovesti da se ne slama institucija, posebno kroz potrošnju resursa koji smanjuju javno povjerenje poreskih obveznika u instituciju. Crnogorska zajednica ne može iznaći snagu važnog iskoraka prema održivom razvoju u EK-štriku obojanih evaluacija, nego u upornom radu jačanja institucija koje rade svoj odgovorni posao u ime građana/građanki zemlje. Kad/Da li ćemo to doživjeti bar na trenutak?”, navela je Kasalica.

Bonus video: