Bojanić: Proizvodnja energije i zaštita životne sredine neodvojiva cjelina

Bojanić je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, govorio o dinamici izrade Nacionalne energetske i klimatske strategije i uputio poziv za saradnju akademskoj i široj društvenoj zajednici kako bi zajedno došli do konsenzusa po ovom veoma važnom pitanju

5880 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija
Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Cijeli svijet nalazi u fazi zelene tranzicije, pri čemu se proizvodnja energije i zaštita životne sredine u svim budućim strategijama razvoja moraju tretirati kao neodvojiva cjelina, ocijenio je ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić.

On je, u okviru naučnog skupa Tehnologija, kultura, razvoj, koji je organizovao Univerzitet Crne Gore, govorio na panelu Poželjan i moguć dugoročan razvoj Crne Gore, sa osvrtom na energetiku i saobraćaj u funkciji razvoja Crne Gore.

Bojanić se zahvalio na pozivu da predstavi rad Ministarstva pred eminentnim skupom, posebno istakavši zadovoljstvo zbog nedavno potpisanog memoranduma o saradnji sa Univerzitetom Crne Gore.

Bojanić je prisutnim članovima akademske zajednice predstavio rezultate i planove Ministarstva kapitalnih investicija u domenu razvoja energetike i saobraćaja.

Bojanić je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, govorio o dinamici izrade Nacionalne energetske i klimatske strategije i uputio poziv za saradnju akademskoj i široj društvenoj zajednici kako bi zajedno došli do konsenzusa po ovom veoma važnom pitanju.

Mladen Bojanić
foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

"Kada je u pitanju saobraćaj, pored očekivanog skorog završetka građevinskih radova na primarnoj dionici autoputa, kao i planovima za buduće infrastrukturne saobraćajne projekte, Bojanić je istakao ogroman značaj razvoja Luke Bar, kao jednog od najvrijednijih resursa Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Univerzitet Crne Gore će, kroz postojeću infrastrukturu ovog naučnog skupa, promovisati svoje kapacitete u sklopu aktivnosti traženih od Evropske komisije, koja je 17. maja podržala zahtjev evropskih univerziteta za povezivanjem visokog obrazovanja, istraživanja, inovacija i društva kako bi otvorili put novoj dimenziji evropskog visokog obrazovanja.

Univerzitet Crne Gore i Ministarstvo kapitalnih investicija nedavno su potpisali Memorandum o saradnji kojim su definisani principi zajedničkog djelovanja u oblastima naučno-obrazovne, istraživačke djelatnosti i stručnog savjetovanja.

“Glavni cilj memoranduma je jače povezivanje i zajedničko djelovanje potpisnika u oblastima koje su u nadležnosti Ministarstva kapitalnih investicija, kao što su energetika, energetska efikasnost, rudarstvo, geološka istraživanja, saobraćaj i pomorstvo i to kroz različite oblike saradnje i međusobno razumijevanje”, navodi se u saopštenju.

Mladen Bojanić
foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Saradnja između Univerziteta i Ministarstva je, između ostalog, potpisivanjem ovog Memoranduma, usmjerena na unapređenje razvoja programa i aktivnosti u naučno-obrazovnom i stručno-savjetodavnom djelovanju, na saradnju sa relevantnim međunarodnim institucijama i organizacijama u cilju realizacije zajedničkih aktivnosti i projekata, kao i na organizovanje zajedničkih konferencija, radionica, tribina, izložbi i sličnih manifestacija od javnog značaja.

“Takođe, dokumentom je precizirana i međusobna razmjena i zajedničko izdavanje naučnih i drugih stručnih publikacija, a akcenat je stavljen i na sticanje praktičnih znanja studenata u skladu sa principima i ciljevima razvoja kooperativnog odnosno dualnog obrazovanja na Univerzitetu Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: