Nacionalni avio-prevoznik očekuje minus u ovoj godini

Vuksanović i Todorović objasnili da će gubitak biti zbog investicija što je kako kažu normalno za prvu godinu poslovanja

48765 pregleda 435 reakcija 92 komentar(a)
Todorović, Foto: Savo Prelević
Todorović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.09.2021. 14:31h

Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro ovu godinu neće završiti sa pozitivnim poslovanjem zbog ulaganja u infrastrukturu.

To su saopštili izvršni direktor Predrag Todorović i finansijski direktor Nebojša Vuksanović na radnom sastanku sa novinarima.

Oni su objasnili da sada kompanija ima troškove zbog čega ne mogu biti pozitivni u ovoj godini, dok za sljedeću godinu nema projekcije zbog koje je i teško praviti zbog pandemije.

"Prihod je bio 3,6 miliona eura što je 30 odsto više od plana. Popunjenost letova je od 64,5 do 73,5 odsto", kazao je Vuksanović.

On je rekao da sada nemaju podatak za rashode i poslovni rezultat, te da će to biti poznato krajem septembra.

"Davaćemo sve da održivo poslujemo u narednom periodu", rekao je Vuksanović.

Air Montenegro je do sada imao 790 letova i prevezli su 58.000 putnika.

Todorović je saopštio da kompanija trenutno ima 110 zaposlenih i dva aviona kao i da 85 odsto zaposlenih čine bivši radnici Montenegro Airlinesa.

On je kazao da nijesu tačne informacije da se avioni Air Montenegra održavaju van Crne Gore već da se to radi u Crnoj Gori i da imaju svoju tehničku službu osposobljenu za taj posao.

"Samo smo imali održavanje jedanput aviona u Bratislavi na samom početku rada", kazao je Todorović dodajući da nema besplatnih karata u kompaniji niti političkog zapošljavanja.

On je kazao da su pokušali da ostvare saradnju sa stečajnom upravom Montenegro Airlinesa, ali da do nje nije došlo ne precizirajući više detalja.

Todorović je najavio da će na sajtu kompanije imati dio koji se odnosi na slobodan pristup informacijama gdje će biti dostupni svi ugovori koje mogu da objave.

"Pošto poslujemo na komercijalnom tržištu postoje ugovori koje ne možemo da objavimo kao što je to slučaj sa Lufthansom, za koju mogu reći da smo dobili cijenu ispod tržišne", rekao je on.

Vuksanović je kazao da nije tačno da duguju Aerodromima Crne Gore (ACG) oko 600.000 eura ali da postoje određena potraživanja i da uskoro treba da potpišu ugovor sa ACG.

Todorović nije precizirao detalje njegovog ugovora o radu i bonuse koje je ugovorio kao i da li su ti bonusi vezani za broj putnika ili za broj letova.

"Moramo da gledamo kompletan kontekst. Treba da se napravi ambijent, da se naši ljudi sa znanjem varet u zemlju što je jeftinije", kazao je Todorović.

Bonus video: