Penzioneri KAP-a zadovoljni sastankom sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta

4064 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Pregovarački tim penzionera Kombinata aluminijuma (KAP) zadovoljan je sastankom sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja jer postoji, kako su rekli, pozitivna namjera da se riješi decenijski problem radnika rudarske i metalske industrije.

Predstavnici penzionera KAP-a, Nikola Raković i Radojica Tomić, kazali su da su na sastanku dobili iskrena uvjeravanja da će se u rješavanju tog problema, prilikom pripreme donošenja zakona, voditi računa o realizaciji njihovih zahtjeva.

“Iz Ministarstva su sastanku prisustvovali Renata Milutinović i Tihomir Milatović. Oni su nam kazali da to ne zavisi samo od njih i da su oni dio komisije”, naveo je Raković u saopštenju.

On je kazao da su sastanak, koji je trajao skoro tri sata, planirali predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja.

“Sastanak je planiran radi prečišćavanja spiskova i broja penzionera, koji imaju pravo na otpremnine, kako se neko ne bi izostavio ili bio dva puta na spisku, da se neko ko je primio otpremnine ne nađe ponovo na spisku, kao i da se sačini spisak preminulih penzionera i ostvari kontakt sa njihovim familijama, sa čime se u potpunosti slažemo”, rekao je Raković.

On je naveo da su predstavnicima Ministarstva ponudili njihovu kompletnu dokumentaciju na osnovu koje treba razvrstati sve navedeno, dok su na sebe preuzeli obavezu da srede sve u vezi sa preminulim penzionerima jer imaju sve podatke.

“Ne možemo a da ne istaknemo da je novina u radu Ministarstva da oni nas pozivaju, a ne da im se mi obraćamo zahtjevom za prijem. Bez želje da ih ne ureknemo u njihovom novom načinu rada, čini nam se da ovo sluti na dobro, jer nema toga ko može to da prepozna kao mi poslije osam godina”, rekao je Raković.

On je kazao i da su na sastanku upitani da li postoji ikakva mogućnost prestanka njihovog mirnog protesta ispred Skupštine i odustajanja od namjere radikalizacije.

“Odgovorili smo da o tome odlučuje zbor penzionera, a da ćemo njihovu iskrenu molbu predočiti 15. septembra na skupu kada nastavljamo sa mirnim protestima i pratiti realizaciju naših zahtjeva”, rekao je Raković.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona eura.

Bonus video: