Hotel "Grand" zatvoren zbog utaje poreza, novac sakrivan na tuđim računima?

“U ponedeljak je izuzeta obimna dokumentacija iz koje je zaključeno da su za sada počinili dva krivična djela - utaju poreza i oštećenje povjerilaca. Novac su krili na računima drugih firmi”, rekao je "Vijestima" sagovornik iz istrage

70272 pregleda 563 reakcija 47 komentar(a)
Hotel "Grand", Foto: Savo Prelević
Hotel "Grand", Foto: Savo Prelević

Uprava prihoda i carina i Uprava policije zatvorili su cetinjski hotel Grand, zbog sumnje da su odgovorni u tom preduzeću počinili dva krivična djela - utaja poreza i oštećenje povjerilaca, saznaju Vijesti nezvanično.

Hotel Grand je od početka sedmice pod kontrolom:

“U ponedeljak je izuzeta obimna dokumentacija iz koje je zaključeno da su za sada počinili dva krivična djela - utaju poreza i oštećenje povjerilaca. Novac su krili na računima drugih firmi”, rekao je "Vijestima" sagovornik iz istrage.

Objasnio je da je firma AD Izbor Bar, u čijem vlasništvu je i cetinjski hotel, bila u stečaju do 2016. godine, a da su nakon programiranog stečaja osnovali drugu kompaniju - Izbor Conslating.

”Prema do sada prikupljenim dokazima sumnja se da određeni manji prihodi hotela Grand, poput pazara iz restorana, nešto malo od izdavanja soba i slično, prijavljuju u pdv prijavama. Prijavljuju i promet sa dobavljačima, što im omogućava da konstantno ostvaruju pdv kredit. Sa druge strane, veće prihode, poput zarade od iznajmljivanje soba za potrebe smještaja filmskih ekipa, teleoperatera po osnovu postavljenih antena na krovu hotela...uplaćuju na na račun Izbor Consaltinga i prijavljuju kroz pdv prijave. S obzirom da im većina prihoda odlazi na račun druge firme, hotel Grand račune izmiruje tako što u računovodstvu imaju ovjerene i potpisane blanko virmane i po potrebi ih popunjavaju i realizuju u banci”, objasnio je sagovornik iz istrage.

Isti izvor rekao je da je Izbor Bar nakon osnivanja druge firme Izbor Consaltnig sa tom kompanijom potpisao ugovor o saradnji:

“Sada je Izbor Consalting vlasnik hotela čiji račun je blokiran. Prebacivanjem prihoda na druge firme izbjegavaju isplatu dugovanja povjeriocima”.

Taj sagovornik tvrdi da kontrola poslovanja cetinjskog hotela nema veze sa najavljenim događajima na Cetinju, već isključivo sa nezakonitim poslovanjem.

Bonus video: