traži da ministarstvo izmijeni odluku

Pejović uputio inicijativu: Mitrović da izuzme "Mogren" i omogući dogradnju

Vlada je 22. aprila donijela o odluku o izradi Prostorno urbanističkog plana opštine Budva, kojom je stavila van snage dva kontroverzna planska dokumenta DUP “Budva centar” i DUP “Bečići”. Time je stopirana gradnja na najtraktivnijem dijelu Budve

16418 pregleda 1 komentar(a)
Hotel "Mogren", idejno rješenje, Foto: -
Hotel "Mogren", idejno rješenje, Foto: -

Predsjednik Odbora direktora Hotelske grupe “Budvanska rivijera” Mijomir Pejović uputio je inicijativu ministru ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću, zatraživši od njega da to ministarsvo izmijeni odluku i iz zabrane gradnje za područje obuhvaćeno Detaljnim urbanističim planom “Budva centar” izuzme hotel “Mogren”, čime bi se omogućila rekonstrukcija i dogradnja, kako bi taj zaštitni znak Budve dobio prestižnu petu zvjezdicu.

Hotel 'Mogren”' sadašnji izgled
Hotel "Mogren”" sadašnji izgledfoto: Vuk Lajović

To je “ Vijestima” potvrđeno u najvećoj hotelskoj kompaniji, koja je u većinskom vlasništvu države Crne Gore.

Vlada Crne Gore je 22. aprila donijela o odluku o izradi Prostorno urbanističkog plana (PUP) opštine Budva, kojom je stavila van snage dva kontroverzna planska dokumenta DUP “Budva centar” i DUP “Bečići”. Time je stopirana gradnja na najtraktivnijem dijelu Budve, onom uz more od hotela “Avala” do rta Zavala, čime je obustavljeno izdavanje svih dozvola za gradnju i time na području uz more zabranjena gradnja.

”Ovim su stopirane i planirane aktivnosti Hotelske grupe “Budvanska rivijera” za rekonstrukciju i dogradnju hotela “Mogren”, naveo je Pejović u dopisu resornom ministru.

Pejović kao rješenje nastalog problema predlaže da se izvrše izmjene i dopune Odluke o izradi PUP-a opštine Budva, tako da se član 4 stav 3 mijenja i da glasi: “Zabrana građenja se ne odnosi na objekte obrazovanja, nauke, zdravstva, socijalnog staranja, kulture, energetike, sporta i rekreacije, na objekte koji se nalaze u kulturno istorijskoj cjelini i njenoj zaštićenoj okolini i imaju status kulturnog dobra, objekte na kojima je uspostavljena prethodna zaštita i koji imaju potencijalne kulturne vrijednosti za koje je prihvaćena incijativa za uspostavljanje zaštite, a koji posluju u sklopu društava koje su u većinskom vlasništvu države, objekte infrastrukture; trafo-stanice i razvodna postrojenja, objekte za zahtvatanje i tretman vode za piće i druge potrebe; objekte za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, ulice u naseljima i trgove, parking prostore, pijace, gradska groblja, podzemne i nadzemne prolaze, javne garaže, javne zelene površine, blokovska zelenila na javnim površinama, terene za rekreaciju, dječja igrališta, gradske parkove, šetališta, biciklističke staze, kao ni na objekte koji se rekonstruišu radi sanacije, održavanja i korišćenja u okviru postojećih horizonatalnih i vertikalnih gabarita, a koji su izgrađeni u skladu sa zakonom”.

On je dodao da bi se izuzimanjem lokacije hotela “ Mogren” iz DUP-a “Budva centar”, odnosno iz zabrane građenja, omogućila dozvola nastavka realizacije planiranog projekta rekonstrukcije, nadogradnje hotela koji je prepoznat kao poseban brend i zaštitni znak turizma Budve i Crne Gore.

”Obezbijedila bi se mogućnost kreiranja kvalitetnijeg turističkog proizvoda i ostvarivanje značajnih rezultata koji bi doprinijeli svim učesnicima u realizaciji planiranog projekta”, zaključio je Pejović. Hotelska grupa “Budvanska rivijera” upravlja i posluje sa pet hotela - “Palas” u Petrovcu (četiri zvjezdice i 171 smještajna jedinica), Turističko naselje “Slovenska plaža” u Budvi (tri plus i četiri zvjezdice sa 1.016 smještajnih jedinica), hotel “Aleksandar” u Budvi (četiri zvjezdice, 187 smještajnih jedinica), hotel “Castellastva Petrovac” (četiri zvjezdice, 185 smještajnih jedinica) i hotel “Mogren” u Budvi (tri plus zvjezdice, 49 smještajnih jedinica). Iz Kompanije je prije dvije godine izuzet grad hotel “Sveti Stefan”, koji je povjeren na upravljanje drugoj vladinoj firmi “Sveti Stefan hoteli” AD.

Krajem septembra 2019. tadašnja glavna budvanska arhitektica Ana Samardžić (aktuelna savjetnica premijera Zdravka Krivokapića) dala je saglasnost Hotelskoj grupi “Budvanska rivijera” da rekonstruiše i dogradi hotel “Mogren”.

Idejnim rješenjem “Mogren”, koji je naspram Staroga grada sa kojim čini jedinstvenu cjelinu, praktično bi zadržao prepoznatljivi izgled, nadograđuje se samo jedna etaža, iako je planskim dokumentom na toj lokaciji bilo moguće da se nadograde tri sprata.

Preporučujemo za Vas