Agencija za zaštitu konkurencije još bez odluke za Skijališta Crne Gore

Agencija za zaštitu konkurencije nije završila ispitni postupak o ocjeni usklađenosti državne pomoći dodijeljene Skijalištima koja od osnivanja krajem 2017. ne mogu da opstanu bez pomoći Vlade

22581 pregleda 1 komentar(a)
Ski-centar “Kolašin 1600”, Foto: Skijališta Crne Gore
Ski-centar “Kolašin 1600”, Foto: Skijališta Crne Gore

Ispitni postupak Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) o ocjeni usklađenosti državne pomoći dodijeljene preduzeću “Skijališta Crne Gore” (SCG) i dalje je u toku, saopšteno je “Vijestima” iz ove institicije.

AZK je u decebru prošle godine pokrenula postupak u vezi novčane pomoći od 250,8 hiljada eura, koje je prethodno Ministarstvo održivog razvoja i turizma 2018. godine dalo ovoj državnoj firmi za pripremu zimske turističke sezone. Iz te institucije su početkom godine naložili Ministarstvu ekonomskog razvoja (MER) da ne daje pomoć SCG dok se ne okonča ispitni postupak.

Iz AZK nisu direktno odgovorili na pitanja “Vijesti” kada će postupak biti završen i šta je urađeno do sada, već su kazali da nije moguće da dalje komentarišu tu temu, dok je postupak u toku, kako se ne bi prejudiciralo prije donošenja odluke Savjeta Agencije u tom predmetu.

”O svim postupcima koji se vode, Agencija se ne izjašnjava, sve dok se oni ne okončaju, a odluka objavi na sajtu AZK”, poručili su iz AZK.

Državna revizorska institucija (DRI) je dokumentovala da su SCG i 2019. godine dobila državnu pomoć od 650 hiljada eura, bez mišljenja AZK, koja je najavila da će uraditi naknadnu kontrolu ove pomoći.

Pomoć za ovo preduzeće iz državnog budžeta je planirana i u prošloj godinii u iznosu od 1,18 miliona eura, kako je bilo definisano prošlogodišnjim finansijskim planom SCG.

Na pitanja da li su pokrenuti postupci za pomoći koje se odnose na 2019. i 2020. godinu, iz AZK su kazali da ako tokom ispitnog postupka saznaju da su “Skijalištima” dodijeljene i druge neprijavljene (nezakonite) državne pomoći, pokrenutim ispitnim postupkom će i te pomoći biti obuhvaćene, tako što će biti ocijenjene sve državne pomoći dodijeljene Skijalištima.

”Primjena načela kumulacije (zbrajanja) svih državnih pomoći je jedno od osnovnih načela koje AZZK primjenjuje u postupku ocjene usklađenosti državne pomoći”, objasnili su iz AZK.

Iz MER-a su rekli “Vijesitma” da su u januaru ove godine AZK-u dostavili kompletnu dokumentaciju o uplatama koje su bile za SCG u 2020. godini u skladu sa zakonom o budžetu za tu godinu.

”SCG imaju nove upravne organe od kojih se do kraja godine očekuje predstavljanje strateškog plana, koji uključuje sprovođenje procesa strukturne optimizacije, za ovo državno preduzece”, kazali su “Vijestima” iz MER-a, kao odgovor na pitanje da li SCG mogu opstati bez pomoći ovog ministarstva.

SCG su od osnivanja dobijala pomoć države, a izvjesno je da bez nje ne mogu opstati ni u narednim godinama.

Finansijski izvještaj za prošlu godinu pokazuje da je ta državna kompanija za prethodnu godinu ostvarila pozitivan rezultat, te da je u plusu od 279.686 eura.

Međutim, 78,97 odsto od ukupnih 1,42 miliona prihoda koja su Skijališta računala odnosi se na transfer iz državnog budžeta. Ako se ta suma izuzme SCG je 2020. godinu završio u minusu od 827 hiljada eura

Odluka o osnivanju “Skijališta” je donijeta 2017.godine za vrijeme mandata Vlade premijera Duška Markovića.

Za infrastrukturu 1,5 miliona

Iz Skijališta “Vijestima” su kazali da da Vlada planira da ove godine izdvoji 1,5 miliona eura za izgradnju, održavanje i valorizaciju višenamjenske sportske infrastrukture, koja bi se, prema njihovim riječima, koristila za izgradnju dodatnih sportskih kapaciteta, kao i za održavanje veoma skupe sportske infrastrukture.

”Infrastrukturu je neophodno konstantno unapređivati, jer je jedino kao takva korisna za ostvarivanje javnog ekonomskog interesa”, rekli su “Vijestima” iz SCG.

Smatraju da ovo izdvajanje, u skladu sa Uredbom Komisije Evropske unije koja se odnosi na drжavnu pomoć za sportske i višenamjenske rekreativne infrastrukture, ne predstavlja drżavno davanje, “jer se odnosi na izgradnju, održavanje i valorizaciju sportske infrastrukture”.

”Sva od ranije postojeća, a posebno novoizgrađena sportska infrastruktura je osmišljena da ne služi samo jednoj namjeni, pogotovo imajući u vidu specifičnost prirode i raznovrsnosti sportova i rekreativnih aktivnosti koje se mogu nuditi na ovom prostoru, a uvažavajući visinu investicija”, kazali su iz “Skijališta”.

Zadovoljni ljetnjom sezonom, uspjeh očekuju i od zimske

Iz Skijališta su kazali da su do 25. avgusta prodali 5.336 karata za panoramsku vožnju žičarom, što je za, kako su naveli, 1.184 karata više u odnosu na isti period prethodne godine.

”Plan je da ljetnja sezona traje do 15. septembra, a ako vremenski uslovi dozvole radićemo i duže. Zadovoljni smo ljetnjom sezonom, brojem posjetilaca na ski-centru i promocijom ljeta na Bjelasici, kao i finansijskim aspektom “, saopštili su iz “Skijališta”.

Oni su kazali da će “Ski-centar Kolašin 1600” tokom predstojeće zimske turističke sezone raspolagati sa 10,5km skijaških staza, te da je u planu promocija zimske turističke ponude ski-centra na domaćem tržištu i u regionu.

Bonus video: