Isplatite nas, pa sa Brkovićem radite šta hoćete

Bivši poslodavac radnicima “Vektre nord” duguje 60 zarada, te neuplaćene doprinose za od pet do osam godina, iako imaju presude Osnovnog i Privrednog suda koje obavezuju da im se izmire potraživanja

30527 pregleda 19 komentar(a)
Radnici "Vektre Nord", Foto: Dragana Šćepanović
Radnici "Vektre Nord", Foto: Dragana Šćepanović

Predstavnici bivših radnika firme “Vektra nord” (njih 25) Milovan Mrdak, Slavko Špicer i Milo Šćepanović zatražili su od države da konačno zaštiti njihova prava.

Oni, kako su kazali “Vijestima”, zahtijevaju da im država izmiri potraživanja od skoro pola miliona eura. Podsjećaju da im bivši poslodavac Dragan Brković duguje 60 zarada, te neuplaćene doprinose za od pet do osam godina, zavisno o kojem je radniku riječ. Pozivaju se na presude Osnovnog i Privrednog suda koje su donesene u njihovu korist i koje obavezuju da im se izmire potraživanja.

Dragan Brković, njegovi sinovi Boris i Bojan i izvršni direktor kompanije “Vektra” Milić Popović uhapšeni su prije šest dana zbog sumnje da su državu oštetili za nešto više od sedam miliona eura nepoštovanjem ugovora o kupoprodaji nekadašnjeg državnog Hotelsko-turističko preduzeća (HTP) “Boka”.

Bivši radnici kolašinske “Vektre nord” kažu da podržavaju svoje kolege iz “Vektre Boka” i “Vektre Jakić”, jer su “u identičnoj situaciji”.

”Vektra nord” je u stečaju od 2018. godine, a od 31. avgusta 2010. do tada, kako kažu predstavnici radnika, doprinosi nijesu uplaćivani. To preduzeće nastalo je nakon što je 2007. godine Brković kupio kolašinsku firmu “Impregnacija drveta”.

Prema zvaničnim podacima, “Impregnacija” je Brkoviću prodata za oko 2,83 milona eura. U aneksu ugovora između stečajnog dužnika i “Vektre Montenegro” iz avgusta 2008. godine piše da je kupoprodajna cijena umanjena za 1,07 milona eura, u skladu sa zaključkom Vlade od 28. decembra 2007. godine. Nema dokaza, kako su predstavnici radnika “Impregnacije” više puta tvrdili, da je biznismen ikad uplatio cijeli iznos kupoprodajne cijene.

Bivši radnici traže i objašnjenje da li je, i ako jeste, na koji način prodato zemljište na kojem je bila fabrika.

”Godinama Brković nije uspio da prevede imovinu ‘Impregnacije’ na sebe. Sada nam nije jasno, ako je tačno da je ta imovina prodata, ko je to učinio. Ako je država, onda je porazno što od tog novca nijesu izmireni dugovi prema radnicima. Ukoliko je prodaju obavio Brković, onda je još čudnije na koji način, ukoliko se nije vodila na njega. Mi od države tražimo da ispuni obavezu prema nama, a poslije neka se s Brkovićem poravnavaju kako mogu i umiju”, kaže Mrdak.

Šćepanović i Špicer kazali su kako su oni i mnoge njihove kolege na više načina oštećeni neuplaćenim doprinosima. Zbog toga su pojedini bivši radnici, iako su suštinski davno stekli prema godinama radnog staža uslov za penziju, prinuđeni da rade još po pet do osam godina. Mrdak je u invalidsku penziju, kaže, otišao sa 35 godina radnih staža, iako je radio 40.

Pojedinim kolašinskim porodicama, čija su po dva člana radila u Brkovićevom preduzeću, objašnjavaju, duguje se blizu 40.000 eura.

”Zamislite koliko je to veliki novac za nas koji smo ostali na ulici. Da li je moguće da i ova Vlada kao i prethodna ćuti na naše probleme. Pozivamo premijera i vicepremijera Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića, kao i nadležna ministarstva da se konačno okrenu rješavanju naših problema. Već godinama smo građani ne drugog, već trećeg reda u svojoj državi. Godinama je država tolerisala da Brković ne isplaćuje zarde i ne plaća doprinose”, objašnjava Špicer.

Predstavnici radnika tvrde i da je značajan dio imovine bivše “Impregnacije” Brković prodao. Takođe, kako kažu, nije realizovao ni socijalni ni invensticioni program, na šta se obavezao kada je kupio “Impregnaciju”. Kažu da nije bilo ulaganja.

Bonus video: