poziv zatvoren 16. avgusta

Za bord direktora kompanije "Montenegro Works" više od 80 kandidata

Iz Ministarstva finansija kažu da 66 prijavljenih za mjesto u odboru direktora “Montenegro Works” ima potpune prijave

18977 pregleda 81 reakcija 21 komentar(a)
Preduzeće osnovano prošli mjesec: Spajić, Foto: Savo Prelević
Preduzeće osnovano prošli mjesec: Spajić, Foto: Savo Prelević

Na javni poziv za članove odbora direktora novoosnovane državne kompanije “Montenegro Works” (MW) prijavilo se više od 80 kandidata, a njih 66 ima potpune prijave, potvrđeno je “Vijestima” u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

Poziv za predstavnike borda objavljen je 7. avgusta, a zatvoren 16. avgusta.

”Tim Ministarstva finansija pažljivo evaluira sve pristigle prijave i kontaktiraće sa onim kandidatima kod kojih prepozna potencijal, kao i poklapanje znanja, iskustva, vještina i vizije i obavijestiti ih o narednim koracima u procesu selekcije. Ubrzo će biti odabrani najkompetetniji za ove zahtjevne i odgovorne pozicije i predloženi članovi odbora direktora Vladi, koja je nedavno usvojila zakonit Statut MW u skladu sa odlukom o osnivanju koja je u skladu sa Zakonom o privrednim društvima”, rečeno je u ovom Vladinom resoru, kojim rukovodi ministar Milojko Spajić.

Iz Ministarstva su kazali da je strateški imperativ da budu odabrani kadrove koji imaju znanje, jake upravljačke sposobnosti, volju i snagu da, uprkos pritiscima, sprovode reforme i stvaraju meritokratsku i profesionalnu Crnu Goru koja radi.

”Projekat “Crna Gora radi” potreban je Crnoj Gori da bi se uspostavio efikasan mehanizam finansijskog nadzora nad preduzećima u većinskom vlasništvu države i da bi se zaštitio crnogorski budžet od negativnih slučajeva iz prošlosti, kada su izgubljeni značajni prihodi zbog lošeg upravljanja pojedinim državnim firmama. Cilj je da se preduprijede štetne posljedice za državni budžet, a ne da se kao u gotovo svim dosadašnjim slučajevima samo konstatuje šteta koju trpe građani Crne Gore”, rekli su u ovom Vladinom resoru.

Obaveza Ministarstva finansija je da, kako su kazali, pojačani finansijski nadzor nad većinski državnim kompanijama, a MW je jedno od rješenja na čiju su neophodnost ukazivale međunarodne institucije poput Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske banke za obnovu i razvoj i drugih partnera.

”MW će, između ostalog, pružati i strateške smjernice Vladi za utvrđivanje jasne politike upravljanja kompanijama u većinskom vlasništvu države, u čemu se ogleda javni interes za predloženi koncept i osnivanje društva”, rekli su u Ministarstvu.

Vlada je prošlog mjeseca donijela odluku o osnivanju MW. Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić izuzeo je mišljenje o formiranju preduzeća smatrajući da je predlog suprotan Zakonu o privrednim društvima, da je takva firma potpuno nepotrebna, da su nejasno definisane njene nadležnosti, buduće djelatnosti i prihodi. On nije podržao ni Statut kompanije

Preporučujemo za Vas