Liješević: U Budvi je za sedam mjeseci ostvarena skoro polovina turističkog prometa Crne Gore

"Odlični rezultati koji su ostvareni u kolektivnom smještaju na našoj rivijeri tokom prvih sedam mjeseci ove godine govore da u ukupnom turističkom prometu Crne Gore Budva ove godine učestvuje sa 44% u broju dolazaka i čak 48% u ukupnom broju noćenja"

19669 pregleda 12 komentar(a)
Liješević, Foto: TO Budva
Liješević, Foto: TO Budva

U Budvi je za prvih sedam mjeseci ostvarena skoro polovina turističkog prometa Crne Gore, saopštila je direktorka Turističke organizacije (TO) Budva, Maja Liješević.

Iz TO Budva je saopšteno da su tokom ove turističke sezone ostvareni mnogo bolji rezultati nego što se početkom godine očekivalo.

Oni su dodali da to potvrđuju i zvanični podaci Uprave za statistiku Crne Gore – Monstat koji se odnose na kolektivni smještaj u Budvi tokom jula.

"U najznačajnijoj turističkoj destinaciji Crne Gore tokom jula je u hotelima boravilo skoro 77.000 gostiju, što je 12% više u odnosu na isti period 2019. godine, a ostvareno je više od 400.000 noćenja, što je skoro na nivou od prije dvije godine", piše u saopštenju TO Budva..

"Odlični rezultati koji su ostvareni u kolektivnom smještaju na našoj rivijeri tokom prvih sedam mjeseci ove godine govore da u ukupnom turističkom prometu Crne Gore Budva ove godine učestvuje sa 44% u broju dolazaka i čak 48% u ukupnom broju noćenja. Očekujemo da će zvanični podaci za avgust biti na sličnom nivou, a svi preliminarni pokazatelji, uključujući i podatke sa naših informativnih biroa, govore u prilog tome da je visok uporedni procenat u odnosu na 2019. u samom špicu turističke sezone ostvaren i u privatnom smještaju", istakla je Liješević.

Ona je dodala da je ovo dokaz da se zajedničkim naporima i odgovornim odlukama postiglo ono čemu su se svi nadali.

"Nakon 2020, godine koja je bila izuzetno teška, ne samo za naš, već uopšte svjetski turizam, nakon prvih šest mjeseci ove godine kada smo morali mudro da odlučimo o tome kako spasiti crnogorsku, pa ujedno i budvansku ekonomiju, a istovremeno obezbjediti zdravstvenu sigurnost, Crna Gora je otvorila svoje granice i time pružila nadu desetinama hiljadama turističkih radnika i poslenika. Uložili smo u periodu predsezone maksimalne napore, kreativnost i marketinške kanale da u regionu promovišemo Budvu, kao turističku destinaciju, svjesni činjenice da će upravo ova tržišta ove godine biti dominantna. Jul i avgust su pokazali spremnost svih odgovornih subjekata i privrednika na teritoriji naše opštine da podizanjem kvaliteta usluga i prilagođavanjem cijena aktuelnom trenutku, dočekamo veliki broj turista i pokažemo se kao dobri domaćini. Najave većine budvanskih hotelijera za septembar govore da sezoni nije kraj, i da će baš sada, u najljepšem dijelu godine, turisti moći da u našem gradu i odmaraju pod još povoljnijim uslovima koristeći posebne ponude i specijalne popuste. Još jednom naglašavamo da je svima nama najvažnije da sačuvamo zdravlje naših sugrađana i turista, da sačuvamo bezbjednost naše destinacije, ukoliko želimo da nastavimo sa dobrim rezultatima sve do kraja godine", rekla Liješević.

Iz TO Budva su saopštili da prema njihovim poslednjim podacima u Budvi boravi oko 40.000 turista, od čega najviše u privatnom smještaju – oko 28.000.

"Najbrojniji gosti i početkom septembra su iz Srbije, Rusije, Ukrajine i Bosne i Hercegovine", zaključuje se u saopštenju TO Budva.