UIP: "Inditex" da raskine ugovor i vrati potrošaču novac kojim je platio proizvod kupljen u "Zari"

"UIP poziva sve privredne subjekte u Crnoj Gori da svoje poslovanje usklade sa zakonskom regulativom, a eventualne propuste ove vrste u što kraćem roku otklone i time izbjegnu postupanje nadležnih organa, koje uključuje i izricanje kazni"

12152 pregleda 21 reakcija 6 komentar(a)
UIP, Foto: Uprava za inspekcijske poslove
UIP, Foto: Uprava za inspekcijske poslove

Tržišna inspekcija Uprave za inspekcijske poslove (UIP) donijela je Rješenje o zabrani poslovne prakse koja se smatra nepoštenom, prvo te vrste u Crnoj Gori, a kojim se privrednom društvu "Inditex Montenegro" d.o.o. iz Podgorice naređuje raskid ugovora sa potrošačem i povraćaj iznosa plaćenog za proizvod kupljen u maloprodajnom objektu "Zara", objektu u sastavu navedenog preduzeća, saopšteno je danas iz UIP.

U saopštenju se dodaje da je postupajući po prijavi potrošača, Tržišna inspekcija utvrdila da se u slučaju maloprodajnog objekta "Zara" radi o povredi prava potrošča primjenom nepoštene poslovne prakse.

"Prema rješenju inspektora, opredjeljujući faktor potrošača za odluku o kupovini (koja u suprotnom ne bi bila donijeta) bila je mogućnost zamjene kupljenog artikla (pantalone) što je u skladu sa pravilnikom ovog preduzeća. Kako bi iskoristio navedenu povoljnost trgovca, potrošač je podnio inicijativu za zamjenu kupljenog artikla za isti po identičnoj cijeni, a u daljem postupku podnio prigovor i kupovinu dokazao slikanim fiskalnim računom koji je stavio na uvid trgovcu. Trgovac je ovakav zahtjev za zamjenu proizvoda (ili povraćaj novca) odbio obrazloženjem da potrošač nije dostavio originalni fiskalni račun. Da je takva odluka objekta "Zara" u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača govori činjenica da se kupovina, osim putem računa o kupljenom proizvodu, može jasno utvrditi i drugom odgovarajućom dokumentacijom, odnosno na osnovu ugovora o prodaji, garantnog lista ili na drugi odgovarajući način (izvodom iz fiskalne kase, poslovne i druge odgovarajuće dokumentacije) kako je to i propisano članom 25 stav 2 Zakona o zaštiti potrošača", piše u saopštenju UIP.

Iz te institucije su poručili da imajući u vidu rasprostanjenost ovakve poslovne prakse, podsjećaju privredne subjekte na obavezu poštovanja ugovornih aranžmana sa potrošačima, a prvenstveno zakonskih obaveza koje se ne mogu jednostrano umanjiti nekim zasebnim, internim aktom trgovca.

"Vodeći se navedenim, UIP poziva sve privredne subjekte u Crnoj Gori da svoje poslovanje usklade sa zakonskom regulativom, a eventualne propuste ove vrste u što kraćem roku otklone i time izbjegnu postupanje nadležnih organa, koje uključuje i izricanje kazni", zaključuje se u saopštenju UIP.

Bonus video: