Popadić: Gašenje TE će se neminovno desiti

Napominje da je u periodu odgovornosti prethodnog menadžmenta (2014-2020) cijena proizvodnje po zajedničkoj proizvodnoj jedinici (ugalj+otkrivka) smanjena za preko 42 odsto. Kazao je i da je u zadnjih šest godina, realizacija otkrivke povećana za 46 odsto i da nema govora o raubovanju ležišta

8008 pregleda 5 komentar(a)
Ležišta nisu raubovana, privatna mehanizacija angažovana po zakonu: Popadić, Foto: Boris Pejovic
Ležišta nisu raubovana, privatna mehanizacija angažovana po zakonu: Popadić, Foto: Boris Pejovic

Nije vrijeme za medijsko prepucavanje prethodnog i sadašnjeg menadžmenta, već energiju treba usmjeriti na održivo poslovanje termoenergetskog sistema u Pljevljima - kako bi trajao što duže, i pravovremenu orijentaciju ka aktivnostima koje će amortizovati gašenje Termoelektrane (TE) koje će se neminovno desiti u bližoj ili daljoj budućnosti.

To je reagujući na optužbe sadašnjeg rukovodstva Rudnika uglja (RU) u Pljevljima kazao bivši izvršni direktor kompanije Slavoljub Popadić, odbacujući njihove tvrdnje da je prethodni menadžment zarad postizanja rekorda zanemario struku, da je kop Potrlica raubovan, da nisu poštovani rudarski projekti, te da je upitna kalkulacija količine otkrivke odnosno dobit u 2020. godini.

”Prethodni menadžment imao je za cilj, da u skladu sa Studijom njemačke kompanije Fichtner smanji proizvodnju cijene uglja na 17,5 eura do 2025. kako bi i cijena za TE bila snižena, njena proizvodnja ekonomski opravdana, i kako bi se eliminisala svaka primisao gašenja TE, a time i RU iz razloga neisplativosti. Na kraju 2020. RU je bio blizu tog cilja i zasigurno bi kroz dalje smanjenje troškova taj cilj bio dostignut i prije očekivanog roka”, naveo je Popadić.

Napominje da je u periodu odgovornosti prethodnog menadžmenta (2014-2020) cijena proizvodnje po zajedničkoj proizvodnoj jedinici (ugalj+otkrivka) smanjena za preko 42 odsto. Kazao je i da je u zadnjih šest godina, realizacija otkrivke povećana za 46 odsto i da nema govora o raubovanju ležišta.

”Dodatno, novo rukovodstvo se, u elaboraciji kojom pokušava objasniti raubovanje, fokusira na projekcije uglja i otkrivke za 2020. godinu sadržane u Dopunskom rudarskom projektu (DRP 2020-2025). Ključne rudarske operacije i kalkulacije u ovom Projektu su fokusirane na izmještanje rijeke Ćehotine, koje bi trebalo da se desi tokom 2026. Za pripremu novog rječnog korita prema kalkulacijama projektanta neophodno je do kraja 2025. realizovati oko 40 miliona metara kubnih otkrivke… Dakle, u ovom projektu količine otkrivke nisu bile neposredno vezane za količine uglja koji će se eksploatisati u tom periodu, već značajno veće i ciljno postavljene na pravcu dostizanja planiranih 40 miliona metara kubnih otkrivke. To što 2020. EPCG nije krenula u ekološku rekonstrukciju, već je umjesto inicijalno planiranih 1,2 miliona tona zahtijevala standardnih 1,6 miliona tona uglja nikako nije značilo da je za tu godinu trebalo procentualno uvećati količinu otkrivke, niti je to tehnički bilo moguće, niti važeći DRP to dovodi u pitanje. Ovo je jasno naglašeno u Projektu koji je uradio Rudarsko-geološki fakultet Beograd i od početka bilo jasno svima koji su učestvovali u Projektu”, naveo je Popadić.

Rudnik je 2020, ističe on, realizovao 7,5 miliona metara kubnih otkrivke što je najveća proizvodnja ikada.

”Priča o nepoštovanju rudarskih projekata ne stoji, kop nije raubovan, naprotiv postignuti su značajno bolji rezultati od projektovnih. Sve ovo mogu potvrditi članovi sadašnjeg menadžmenta koji su u prethodnom sazivu direktno izvodili i kontrolisali radove po predmetnim projektima, a u preko šest godina koliko smo zajedno radili, nikada nisu izrazili mišljenje da se radi o raubovanju kopa, ili da se ne radi po rudarskim projektima”, tvrdi Popadić.

On tvrdi da su sve radili transparentno i da nije bilo nikakvih tajnih ugovora, te da ugovor s nikšićkom firmom Atlas Montenegro nije imao nekakvu posebnu oznaku tajnosti, da je realizovan kroz javni poziv i da je provođenje ugovornih obaveza strogo kontrolisano.

Naveo je da su se radovi u kopu Potrlica provodili otežano zbog problema koji su naslijeđeni, kao što su problem nabavke rezervnih djelova i izmještanja dalekovoda 35 KV.

Naslijedio gubitak od 20, a ostavio dobit od 25 miliona

Novi menadžment, tvrdi Popadić, zatekao je značajno bolju situaciju od prethodnog.

Ističe da je 2014. njegov menadžment zatekao poreski dug od preko 18 miliona, kreditni preko 20 miliona, akumulirani gubitak od preko 20 miliona eura, a da je u kasi bilo svega 90 hiljada eura.

”Kada je isti taj menadžment odlazio, u aprilu ove godine, poreski dug je bio nula eura, kreditni dug nula eura, gubitak preokrenut u akumuliranu dobit od 25,7 miliona eura, u kasi je bilo preko 9 miliona eura, veliki broj novonabavljenih mašina, ispravni bageri i damperi”, rekao je Popadić.

Kazao je i da je dobit Rudnika u prošloj godini neupitna.

”Dovodi se u pitanje ostvarena dobit u 2020, koliko sam mogao zaključiti zbog kapitalizacije otkrivke u iznosu od 2,9 miliona, za koliko je realno podignut rezultat na prihodnoj strani, odnosno podignuta dobit. Kalkulaciju kapitalizacije je radila kompanija Deloitte (FAS) Beograd, koja to radi za sve velike rudnike u regionu, urađena je apsolutno tačno i u skladu s važećim međunarodnim standardom IFRIC20 koji definiše proizvodne troškove uklanjanja otkrivke. Smatram, a to će potvrditi finansijski stručnjaci iz bilo kog rudnika, da će se isti model morati koristiti u pripremi bilansa RUP za 2021. godinu…”, rekao je bivši izvršni direktor RU.

Bonus video: