Snažno povećanje proizvodnje i prihoda, značajno smanjenje emisija CO2 tokom prve polovine 2021. godine

Energean je objavio svoje rezultate za prvu polovinu 2021. godine, rezultati bili iznad ranije prezentiranih očekivanja kompanije.

6568 pregleda 0 komentar(a)
Energean, Foto: Energean
Energean, Foto: Energean

U četvrtak ujutro, Energean je objavio svoje rezultate za prvu polovinu 2021. godine na Londonskoj i Telavivskoj berzi, koji su po prvi put u cjelosti uključili preobražaj ostvaren akvizicijom kompanije Edison E&P, a ti rezultati su bili iznad ranije prezentiranih očekivanja kompanije.

Prosječna proizvodnja po osnovu učešća Energeana u eksploataciji je u prvoj polovini 2021. godine iznosila 44 hiljade barela naftnog ekvivalenta dnevno (kboed, od čega 72% gasa), što je više od očekivanja za cijelu godinu koja su iznosila od 38-42 hiljade barela naftnog ekvivalenta dnevno (od čega 71% gasa), u odnosu na 2,1 hiljadu barela u prvoj polovini 2020. godine. Prihodi su se povećali na 206 miliona USD (u prvoj polovini 2020: 2 miliona USD), dok je EBITDAX dostigao nivo od 75 miliona USD (u prvoj polovini 2020: minus 8,9 miliona USD).

Pored toga, direktne i indirektne emisije ugljendioksida su u prvoj polovini 2021. godine iznosile oko 18 kg po barelu naftnog ekvivalenta, što je značajan korak naprijed ka cilju Energeana da postigne neto nultu emisiju prije 2050. godine, i što predstavlja:

  • smanjenje od 19% u odnosu na nivoe iz 2020;
  • smanjenje od 73% u odnosu na 2019. godinu.

Možete ovdje preuzeti kompletnu objavu.

Mathios Rigas, glavni izvršni direktor Energeana je izjavio:

„Tokom prve polovine 2021. godine, Energean je postigao izvanredan operativni i finansijski napredak, upravo kao iskaz transformativne prirode akvizicije Edisona E&P. Proizvodnja je premašila očekivanja, što je pretočeno u rekordan finansijski rezultat, a kroz uspješno sprovođenje naše strategije koja je koncentrisana na gas i povrat na investicije, postigli smo značajan uspjeh na našem putu izrastanja u energetsku kompaniju koja ostvaruje 200 hiljada barela naftnog ekvivalenta dnevno, godišnje prihode od 2 milijarde USD i održive prinose od dividendi. Pored toga, dodatno smo osnažili i oslobodili rizika naš bilans stanja kroz uspješnu emisiju obveznica sa najvećim prinosem koji je ikada ostvaren u ovom sektoru van SAD, i imamo potpuno obezbijeđeno finansiranje za sve projekte u devet zemalja u kojima imamo operacije.

„Uprkos kontinuiranim izazovima vezanim za kovid-19 koji su izvan naše kontrole, ostvarili smo solidan napredak na našem reprezentativnom projektu razvoja gasnog polja Kariš, koji se i dalje realizuje striktno po planu sa očekivanom prvom isporukom gasa polovinom 2022, a aktivno razmatramo i brojne potencijalne mjere ubrzanja aktivnosti. Na 31.08.2021, radna snaga na projektu Kariš brojala je više od 1.700 ljudi, odnosno oko 70% više nego prethodnog mjeseca. Dodatno intenziviranje aktivnosti u Izraelu će biti postignuto kroz program koji uključuje (do) pet offshore bušotina sa postrojenjem Stena IceMax, koje operacije počinju u prvom kvartalu 2022. godine. Program ima za cilj realizaciju dodatne milijarde barela naftnog ekvivalenta, što ima potencijal da duplira količine naših rezervi sa visokokvalitetnim količinama resursa koje se mogu brzo, ekonomski isplativo i bezbjedno unovčiti. Na globalnoj sceni, cijene gasa se održavaju na jakom nivou i razmatramo nekoliko komercijalnih opcija za pristup međunarodnim tržištima ukoliko i kada nam dodatne rezerve gasa budu na raspolaganju.

„U drugoj polovini godine, sa zadovoljstvom nastavljamo realizaciju naših ključnih razvojnih projekata u Egiptu i Italiji, koji će, zajedno sa početkom revitalizovanog projekta Epsilon u Grčkoj, obezbijediti značajan rast i valorizaciju u vrlo kratkom roku u regionu Sredozemlja.

„Nedavno objavljeni izvještaj Međuvladinog panela za klimatske promjene o uticaju globalnog zagrijavanja predstavlja ozbiljno štivo i naglašava potrebu za hitnim djelovanjem. Kao privredni subjekat, preuzeli smo punu odgovornost za svoj profil u pogledu emisija ugljendioksida, koji je izložen javnosti objavljivanjem naše prve Politike u oblasti klimatskih promjena, i sadrži kratkoročne, srednjeročne i dugoročne aktivnosti koje ćemo preduzeti u okviru opredjeljenja da postignemo neto nultu emisiju do 2050. godine. U prvoj polovini 2021. godine, smanjili smo intenzitet emisija ugljendioksida u našim operacijama za više od 19% u odnosu na nivoe iz 2020. godine; odnosno za 73% u odnosu na polaznu 2019. godinu. Posvećeni smo cilju da ostanemo na takvoj putanji i istražujemo sve opcije za njeno ubrzanje koliko god je to moguće kako bismo postigli neto nultu emisiju prije 2050. godine, prepoznajući potrebu za hitnim i neodložnim aktivnostima.“