DPS podnio predlog o preciznijoj članarini PKCG; URA: Potvrđeno da smo bili u pravu

“Važećim zakonom o Privrednoj komori nije definisano plaćanje članarine, već je to propisano Statutom kao internim aktom. Naša inicijativa za ocjenu ustavnosti počiva na principu da po Ustavu ovakva vrsta plaćanja poreza, tj. članskog doprinosa mora biti propisana zakonom, a ne Statutom kao internim aktom PKCG”, kazao je potpredsjednik GRP URA Miloš Konatar
127 pregleda 2 komentar(a)
Miloš Konatar, Foto: Filip Roganović
Miloš Konatar, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 11.11.2017. 21:10h

Grupa poslanika DPS-a podnijela je Skupštini Predlog zakona o Privrednoj komori, kojim se dijelimično preciznije definiše pitanje naplate članarine i njena javna ovlašćenja.

Iz Građanskog pokreta URA, koji je u maju podnio inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti dijela postojećeg zakona koji se odnosi na naplatu članarine, saopštili su juče da je DPS podnošenjem novog zakona o Privrednoj komori, u kojem je glavna promjena zakonsko definisanje plaćanja članarine, samo potvrdio da su bili u pravu kada su tvrdili da je naplata članarine od PKCG neustavna.

“Važećim zakonom o Privrednoj komori nije definisano plaćanje članarine, već je to propisano Statutom kao internim aktom. Naša inicijativa za ocjenu ustavnosti počiva na principu da po Ustavu ovakva vrsta plaćanja poreza, tj. članskog doprinosa mora biti propisana zakonom, a ne Statutom kao internim aktom PKCG”, kazao je potpredsjednik GRP URA Miloš Konatar.

On je kazao da je čudno da se Ustavni sud, i nakon pola godine, još uvijek nije izjasnio o inicijativi koju je potpisala grupa opozicionih poslanika.

“I dok oni ne odgovaraju na inicijativu u međuvremenu se pojavljuje predlog DPS-a kojim se mijenja sporna odredba. I sada ostaje pitanje da li postoji neka vrsta dosluha između DPS-a i samog Ustavnog suda, što ne bi bilo prvi put, jer se novim predlogom zakona suštinski ispravlja neustavna odredba iz starog zakona o kojoj se Ustavni sud još uvijek nije izjasnio, a jasno je da je trebalo”, kazao je Konatar.

On je naveo da i u novom predlogu zakona ostaje sporna odredba po kojoj su sva privredna društva danom upisa u centralni registar privrednih subjekata članovi PKCG bez prava izbora da li žele to da budu, što je, kako smatra, takođe protivno Ustavu koji propisuje da se niko ne može protivno svojoj volji natjerati da bude član nekog udruženja.

“Ukoliko se zakon u ovom obliku usvoji u Skupštini, sigurno ćemo podnijeti novu inicijativu za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu”, najavio je Konatar.

Kada su iz GP URA u maju podnijeli inicijativu, iz Privredne komore su tvrdili da oni naplaćuju članarinu od svih registrovanih preduzeća u skladu sa zakonom i da u tome nema ništa protivustavno.

“Vijesti” su tražile komentar iz PKCG na predlog zakona koji je podnio DPS, ali ga juče nijesu dobili.

Bonus video: