Advokatima više od dva miliona za usluge

Advokatska kancelarija HG "Budvanska rivijera" ispostavila račun od 22.000 eura za maj i jun ove godine, tokom štrajka advokata, kada nijesu mogle da budu pružane advokatske usluge

23914 pregleda 103 reakcija 31 komentar(a)
Bez komentara na upit “Vijesti”: Vanja Mugoša, Foto: Luka Zekovic
Bez komentara na upit “Vijesti”: Vanja Mugoša, Foto: Luka Zekovic

Odbor direktora Hotelske grupe “Budvanska rivijera”, na čijem je čelu Mijomir Pejović, otkazao je ugovor sa advokatskom kućom “Mugoša, Jovović, Vuković”, koja je proteklih 15 godina zastupala ovu najveću državnu hotelsku kompaniju.

Pejović je u kratkoj izjavi “ Vijestima” potvrdio da je ugovor otkazan, dok advokat Vanja Mugoša nije želio da za “Vijesti” govori na ovu temu.

Tokom decenije i po za usluge ove advokatske kuće iz kase državne firme je isplaćeno oko dva miliona eura, a prošle godine, tokom kovid krize, isplaćeno je kako je “Vijestima” rečeno u kompaniji oko 134 hiljada eura.

Ova advokatska kancelarija je angažovana neposrednom pogodbom u vrijeme kada je hotelskom grupom predsjedavao nekadašnji šef budvanskog DPS-a i šef organizovane kriminalne grupe iz tog grada Svetozar Marović.

Odbor direktora odlučio je da ubuduće advokatske usluge ne mogu da koštaju “Budvansku rivijeru” na godišnjem niovu više od 20 hiljada eura.

Posebno pod lupom su se našle fakture advokatske kuće, koje su dostavljene za maj i jun ove godine, tokom štrajka advokata, kada nijesu mogle da budu pružane advokatske uslug, a koje su dostavljene na plaćanje u iznosu od 22.000 eura.

Time kako je radila ova advokatska kuća baviće se nedavno formirana Komisije za ispitivanje poslovanja “Budvanska rivijera”, čiji će osnovni zadatak biti ispitivanje brojnih sumnjivih poslova koje su bivša rukovodstva ove najveće hotelske kompanije iz redova DPS-a i SDP-a, a potom i SD-a sklapala tokom minule decenije i po.

Već sada je Komisiji, kako je potvrđeno “Vijestima” dostavljena dokumentacija u vezi sa naplatom sudskih troškova, odnosno provjere kako taj novac nije uplaćivan na račun kompanije.

Aneks od 250.000 eura

Uoči 10. juna ove godine bivši članovi Odbora direktora, (kadrovi Vlade Duška Markovića) napravili su aneks ugovora sa ovom advokatskom kućom, kojom je predviđeno da ugovor ne može biti raskinut do kraja 2022. godine na ime koga bi za taj period za advokatske usluge trebalo platiti čak 250 hiljada eura.

Skupština akcionara izabrala je 17. juna novi odbor direktora. Tada su smijenjeni dotadašnji predstavnici državnog kapitala, koje je imenovala Markovićeva Vlada: Saša Radović (predsjednik), Petar Ivković i Ratko Vukotić, dok su predstavnici manjinskih akcionara bili Milena Spahić i Vladimir Sekulić.

U novi Odbor direktora su imenovani Pejović, Nebojša Janović i Aleksandar Jeličić, kao predstavnici državnog kapitala, Vladimir Sekulić, ispred AIK banke i Jovan Purar kao predstavnik Tandexon limited.

O stanju u hotelskoj grupi, koje je zatečeno, sud je tada dala i Vlada. Državna sekretarka Ministarstva ekonomskog razvoja Ivana Đurović, nakon Skupštine akcionara, saopštila je da se od novog odbora direktora zahtijeva da krene u ispitivanje zakonitosti postupaka i cjelokupnog poslovanja kompanije.

Ona je kazala da od novog menadžmenta traže da se preispitaju sve nelogičnosti, ukazala je da je prošle godine isplaćeno više od pola miliona eura otpremnina i da je nakon izbora 31. avgusta pa do kraja prošle godine zaposleno 16 osoba na neodređeno vrijeme i 63 na određeno vrijeme.

”Isplaćeno je 464.229 eura za otpremnine što je povećanje od 814 odsto u odnosu na 2019. godinu kada je isplaćeno 50.800 eura. U godini kada je ostvaren jedan od najvećih poslovnih gubitaka u istoriji poslovanja i u situaciji kada je bilo neizvjesno kakav se poslovni rezultat može očekivati u 2021. godini, zabilježen je rekord u porastu isplate otpremnina, vršena su znatna zapošljavanja, što je indikator nesavjesnog poslovanja u 2020. godini. Isplata otpremnina ne ide ruku pod ruku sa zapošljavanjem, pa je ova praksa potencijalno ustremljena protiv imovine i interesa kompanije, a prema interesima pojedinaca, pa zahtijevamo da uprava na svim nivoima ispita zakonitost tih postupaka”, kazala je, između ostalog, tada Đurovićeva.

Bonus video: