Država preuzima 7,5 miliona duga "Plantaža"

Sastanak održan na inicijativu ministra Stijovića "sa ciljem da se sagleda kompletirana dokumentacija i definiše model dokapitalizacije Plantaža"

21482 pregleda 382 reakcija 38 komentar(a)
Sa međuresornog sastanka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Sa međuresornog sastanka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

U prostorijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, održan je međuresorski sastanak sa ciljem izrade modela i pronalaženja rješenja kako bi se izvršila naplata poreskog duga kroz konverziju u akcijski kapital društva a što će predstavljati dokapitalizaciju i povećanje državnog kapitala u Plantažama.

Sastanak je, kako su kazali iz Ministarstva, održan na inicijativu ministra Aleksandra Stijovića "sa ciljem da se sagleda kompletirana dokumentacija i definiše model dokapitalizacije Plantaža, od strane Vlade Crne Gore, čime bi se konvertovao poreski dug kompanije u akcijski kapital i na taj način bi se Plantaže oslobodile dijela duga za koji iznosi oko 7,5 miliona eura".

Ističe se da bi se na ovaj način značajno olakšalo poslovanje i očuvao najznačajniji brend.

"Ministar Stijović je takođe naglasio da kroz ovu konkretnu mjeru država šalje snažan signal da želi da očuva Plantaže i da snažno stoji iza kompanije. Direktor poreske uprave je naglasio da se kroz ovaj model poreske obaveze Plantaža dovode na nulu što kompaniju vraća na bijelu listu dužnika i značajno se olakšava njihov dalji rad", piše u saopštenju.

Dodaje se da su Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i Ministarstvo ekonomskog razvoja zajedničkog stava da je ovo put kojim se rasterećuje poslovanje kompanije i omogućava im se da ostvare bolju osnovu za pregovore sa kreditorima i sa povjeriocima.

"Napomenuli su da je veoma značajno da se uložena sredstva odmah vraćaju u budžet. Na sastanku su dogovoreni dalji koraci u skladu sa zakonskim procedurama, kao i obaveze pojedinačnih ministarstvava i Menadžmenta Plantaža kako bi se planirane aktivnosti izvele do kraja.Istaknut je stav Vlade da se Plantaže, kao prepoznatljiv brend Crne Gore, sa preko 1100 zaposlenih apsolutno mora sačuvati", zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Sastanku su pored ministra Aleksandra Stijovića, državne sekretarke Nikoline Mišnić i sekretara Milivoja Sajičića, prisustvovali direktor poreske uprave Aleksandar Damjanović, predsjednik odbora direktora Plantaža Nebojša Vukasnović, državna sekretarka Ministarstva ekonomskog razvoja Milena Lipovina- Božović i državni sekretar ministarstva finansija i socijalnog staranja Branko Krvavac.

Bonus video: