Ivanović i Prva banka hoće 800 hiljada

Nesaglasni akcionari CEED, Prva banka... najavili da će tražiti isplatu akcija koje su na berzi za 10 dana porasle sa 16 na 78 centi
151 pregleda 9 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.11.2017. 19:33h

Skupština akcionara UTIP Crna Gora, u većinskom vlasništvu kompanija biznismena Žarka Burića, usvojila je juče odluku o izgradnji višenamjenskog poslovno-stambenog objekta: hotela i stambenih jedinica, na zemljištu i tri katastarske parcele, koje se nalazi iza hotela City, a pored brda Ljubović.

UTIP-om većinski sa 80,4 odsto akcija gazduje Burićeva kompanija Normal Tours, koja je juče podržala predloženu odluku o novoj investiciji, dok su protiv odluke bili predstavnici manjinskog vlasnika CEED Consulting sa 5,8 odsto akcija, koji više od deceniju kontroliše bivši ministar Petar Ivanović i Prva banka Crne Gore koja ima 0,48 odsto akcija. Protiv odluke su glasali i nekoliko drugih malih akcionara UTIP-a.

Svi nesaglasni akcionari ukupno imaju 6,995 odsto akcija hotelskog društva i oni imaju pravo da u narednih 30 dana traže isplatu svog vlasničkog uloga po jučerašnoj prosječnoj berzanskoj cijeni UTIP “Crna Gora” od 78 centi, koja je juče porasla na berzi čak 122,86 odsto u odnosu na prethodni dan trgovine. Prije samo 10 dana akcije ove kompanije na berzi vrijedile su 16,4 centa.

Po osnovu 1.040.107 akcija UTIP ovi nesaglasni akcionari mogu potraživati 811,2 hiljade eura, jer su kako “Vijesti” saznaju, već najavili tu mogućnost u skladu sa Zakonom.

Podsjetimo, Ivanović je prvobitno sa povezanim licima još u oktobru 2012 (o čemu su “Vijesti” pisale) prodao Buriću 3,8 odsto akcija UTIP Crna Gora za 547 hiljada eura, po prosječnoj cijeni od 99 centi. Tada je Ivanović na svoje lično ime posjedovao oko jedan odsto akcija hotelskog društva. Najveći dio preostalih akcija prije pet godina su prodale firme, odnosno, nekoliko fizičkih lica koji su, takođe, više od deceniju bili povezani sa Ivanovićem.

UTIP Crna Gora danas posjeduje 5.264 kvadrata slobodnog zemljišta, ali je potrebno da dokupi dodatno zemljište za realizaciju planirane investicije, prema projektu, za koju je potrebno ukupno 9.418 kvadrata.

U planu izgradnja zgrade sa dvije podzemne garažne etaže i najviše šest spratova u kojoj će, pored stambenog prostora, biti vertikalno novi gradski hotel, sa posebnim ulazom. Površina jednog sprata, prema planovima kompanije, biće 4.709 kvadrata.

Bonus video: