Kasalica tužila Vladu, tvrdi da je nezakonito smijenjena

Kasalica je krajem jula smijenjena na predlog ministra Spajića. Smatra da je ključni razlog za razrješenje bio taj da stručnim, odgovornim, poštenim i posvećenim profesionalcima, u većini, "nema mjesta u ovom okruženju izvršne vlasti"

32253 pregleda 284 reakcija 73 komentar(a)
Kasalica, Foto: Savo Prelević
Kasalica, Foto: Savo Prelević

Doskorašnja državna sekretarka u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Mila Kasalica, predala je juče upravnu tužbu za poništenje rješenja o njenom razrješenju.

Smatra da je ključni razlog za razrješenje bio taj da stručnim, odgovornim, poštenim i posvećenim profesionalcima, u većini, "nema mjesta u ovom okruženju izvršne vlasti."

Njeno saopštenje prenosimo integralno:

"Cijenjene građanke i građani Crne Gore,

Upravnu tužbu za poništenje rješenja o razrješenju (veza: priložena dokumentacija: tužba, rješenja o razrješenju kao i imenovanju) predala sam juče, zbog čega sam smatrala da su se stekli preduslovi da se obratim javnosti Crne Gore. Dok se ne zaokruži upravno-sudski postupak, po mojem mišljenju ključni razlog za razrješenje nalazi se u činjenici da stručnim, odgovornim, poštenim i posvećenim profesionalcima, u većini, nema mjesta u ovom okruženju izvršne vlasti. Posebno, ukoliko su fokusirani da kroz upornu primjenu javnih politika, realizuju izmjerljive dobrobiti za održivi razvoj institucija.

Timu ministra finansija i socijalnog staranja pridružila sam se odgovorno; prepoznala sam volju mladog radnog profila spremnog da se zajedničkim naporima mijenja učmalost u državnoj upravi, umanjujući nespremnosti da se radi uz i sa znanjem, kao i bez odsustva jačine u odbrani primjene zakona. U narednih par primjeraka od niza, uz punu odgovornost, dijelim sljedeće: tekući tim izvršne vlasti, u većini, ne želi da ima i da jača fokus na sprovođenje održivih javnih politika, kojima bi se sprovele prijeko-potrebne reforme ekonomije i društva.

Dva momenta su opredijelila predsjednika Vlade Crne Gore, g-dina Krivokapića (veza: u prilogu je e-mail dostavljen predsjedniku Vlade Crne Gore) da na predlog g-dina Odovića, uz saglasnost g-dina Spajića, iako je ovo formalno napisano kao “predlog ministra finansija i socijalnog staranja”, sprovode razrješenje državnog sekretara MFSS-a:

- Prvi, prekovikendni način pripreme i odobravanja, pa usvajanja Akta o unutrašnjoj organizaciji MFSS-a, kojim su se postavili direktorati za unaprijed definisane osobe, kao i uspostavili izmaštani direktorati, a kako bi se rad ministarstava i uprava na terenu sveo na mjeru poslušnosti usmenim instrukcijama iz MFSS-a, sa čim se slijedeći zakonske norme transparentno i timski nisam saglasila;

- Drugi, moje interno obraćanje zahtjevom za prosljeđivanje zvanične informacije, a na osnovu koje su članovi-nice Vlade Crne Gore odlučivali o hedžing aranžmanu. Ovaj aranžman je potrebni model upravljanja javnim dugom za ne-eurske izloženosti. U dijelu kvalitativno i kvantitativno objelodanjenih rizika, odgovornost MFSS-a sastoji se u tome da se cjelovita informacija mora podijeliti sa članovima-nicama Vlade Crne Gore, a potom sa crnogorskom javnošću;

Još jedno nedovoljno javno-prisutno pitanje ističem: unutar sistema, a da se spriječe naznake netransparentnog postupanja institucije, anticipativno sam djelovala/ pažljivo pratila da se MFSS ne ponizi tokom predstojećih tendera, koji se tiču dva projekta:

- RARP: ovaj projekat reforme poreznika u IT i ukupnoj organizaciji treba da obilježi razvoj Uprave prihoda i carina u modernu instituciju (poreski segment). U pitanju su značajne pare poreskih obveznika (povučene iz ino-kredita), koje UPC zakonski-utemeljeno treba da rasporedi za pravilnu opremu i ljudske-softverske resurse. Inostrani kreditor je važan, kad imparcijalno sprovodi prakse javnih nabavki. Kako je digitalizacija jedan od stubova održivog razvoja zemlje, javna politika je strukturirana na taj način da su državne institucije obavezne da promovišu i razvijaju crnogorske potencijale. To nije slučaj u svakodnevnici saradnje oko ovog projekta, posebno u dijelu netransparentnog omalovažavanja saradnje sa lokalnom kvalitetnom ICT zajednicom. Ovakve momente sistemske osjetljivosti oko primjene zahtjevnih reformskih koraka, MFSS može da iskoristi za realizaciju navodno upućujuće-klijentelističke agende. Neznanje u ime novca, a koje se plasira kroz korisno podmetanje u javnom diskursu, najveći je neprijatelj crnogorskog održivog razvoja.

- Saglasno nacrtu Izmjena i dopuna zakona o energetici, u pripremi su buduće regulatorne procedure markiranja goriva. MFSS, suprotno suštini javne politike, a netransparentno manipulišući uslovima tendera, planira da isključi resorno ministarstvo iz definisanih nadležnosti, a kako bi se navodno realizovala upućujuće-klijentelistička agenda. Sve zakonski zasnovano sam radila, a treba i dalje raditi, da se MFSS zaustavi u upravljanju tenderima pod interesni “kišobran”, koji nije institucionalnog niti sistemskog karaktera, što posljedično ne smanjuje rizike korupcije u sistemu.

Zaključno, poštujući inostrane povjerioce, odgovorno procjenjujem da javnost Crne Gore treba da se upozna u vezi sistemskog rizika, za koji je najodgovorniji predsjednik Vlade CG, mada je formalno-sistemska obaveza nadzora unutar MFSS-a. IRF CG je najvažnija finansijska institucija sistemskog korektivnog ublažavanja tržišnih trendova u zemlji. Odsustvo IRF CG-a u tekućoj godini iz snažne finansijske podrške stabilizaciji crnogorske ekonomije posljedica je neznanja i nesposobnosti novog upravljačko-menadžerskog tima da odgovorno primjenjuje jasan zakonski okvir. Ovakav pristup izboru udarnih ljudskih resursa empirijski potvrđuje neposvećenje Vlade Crne Gore, u većini, ekonomskim i sistemskim reformama u zemlji.

Po definiciji, odgovorni, profesionalni ulazak u državnu upravu podrazumijeva kontinuirani, uporni, često-obeshrabrujući ali nikad-poražavajući, rad u dinamici mic-po-mic mijenjanja, koji doprinosi jačanju kvaliteta javne usluge, održivosti institucije u unaprjeđenju regulatornog okvira i uvezivanju timskih energija i vrijednosti. To je objektivna trajektorija kako da se usmene prakse “rek’o ministar” i “dogovor sa državnim sekretarom” prevedu u odgovornost javnog stava u javnom dokumentu, zasnovanom na zakonskim normama. Unutar državne uprave takav pristup odgovornostima i ovlašćenjima predstavlja najčasniji poslovni zadatak, koji sam u cjelosti ispunjavala, i u vezi sa kojim danas, iz građansko-reformske vizure, znam da nema odustajanja.

P.S. Znakoviti signali da se u radu Vlade Crne Gore, u većini, odustalo od reformske agende održivih javnih politika mogli su se identifikovati već početkom juna. Npr., organizovan je sastanak sa predstavnicima-cama Advokatske komore CG (09. juna 2021. godine od 11-14,30 časova). Ovakva zvanična okupljanja bez formalnog zapisnika, a pošto je grupa advokata-tica odlučila da ne primjenjuje zakon, legitimno i legalno usvojen u Skupštini Crne Gore, predstavljala su sistemsko poniženje državnih institucija. Ponašanje dijela državnih predstavnika je bilo administrativno zabrinjavanjuće: u ime kabineta premijera Vlade Crne Gore, pomoćnica sekretara Sekretarijata za zakonodavstvo tvrdila je da se “zakon o fikalizaciji ne može primijeniti na profesiju advokata”, što je bila jednostavno-dokaziva nepreciznost. Saglasnosti nadležnih tijela Vlade Crne Gore (sekretarijata i ministarstva pravde) u vezi predmetnog zakona, dobijene i u decembru 2020. godine, van svake sumnje su dokumentovale neprofesionalno ponašanje dijela predstavnika državne uprave, koji su na ovakvim “okupljanjima” praktikovali zakulisane modele relativizacije i umišljene moći, u ime ko zna koje/ čije nerazvojne agende.

Svaki otpor primjeni ovog zakona kroz nezakonito, kao i neustavno, ponašanje izvedeno u neformalnom stilu predstavljalo je simbolično “izuvanje” administracije g-dina Krivokapića, koje je svjedočilo o cjelovitom udaljavanju Vlade Crne Gore od reformske agende, definisane ekspozeom mandatara i Programom rada Vlade za 2021. godinu. Zato, kao najsjajniju medalju rada u službi građana-nki, bez zazora nosim nadimak, koji su mi navodno dali viber-advokati-ce: “nemila Mila”," zaključuje se u saopštenju Kasalice.

Bonus video: