CBCG: Depoziti i likvidna aktiva na istorijski maksimalnim nivoima

Iz CBCG je saopšteno da su depoziti, od početka godine, porasli za oko 600 miliona eura i da sada iznose skoro četiri milijarde eura

7578 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Banke u Crnoj Gori su likvidne i solventne, a sve mjere Centralne banke, kreirane u cilju ublažavanja posljedica pandemije po građane i privredu, realizovane su efikasno, poručeno je sa današnjeg sastanka predstavnika Centralne banke Crne Gore (CBCG) i poslovnih banaka.

Iz CBCG je saopšteno da su depoziti, od početka godine, porasli za oko 600 miliona eura i da sada iznose skoro četiri milijarde eura, što je istorijski maksimum.

"Ovakav trend potvrđuje očuvano povjerenje u bankarski sistem, ali i u rad regulatora. Likvidna aktiva, u iznosu od skoro 1,5 milijardi eura, takođe je na istorijski maksimalnom nivou. Negativna posljedica pandemije na poslovanje banaka ogleda se u blagom rastu NPL-a, koji je, ipak, zahvaljujući mjerama koje je CBCG blagovremeno implementirala, ograničen", navode iz CBCG.

Guverner Radoje Žugić je, kako je saopšteno, izrazio zadovoljstvo takvim rezultatima poslovanja banaka. Iz CBCG ističu da su rezultati još značajniji ako se imaju u vidu uslovi u kojima su oni ostvareni (pandemija koronavirusa), kao i činjenica da su banke paralelno učestvovale u procesu procjene kvaliteta aktive (AQR), što je bio veoma zahtjevan projekat koji je iziskivao značajno angažovanje kapaciteta u bankama.

Žugić je istakao da će „odgovoran pristup CBCG, pažljivo praćenje izazova i blagovremeno reagovanje na rizike biti, kao i do sada, usmjereni ka jačanju i očuvanju stabilnosti bankarskog, odnosno ukupnog finansijskog sistema“ i dodao da je, u tom pravcu, neophodan nastavak intenzivne saradnje sa bankama.

Radni sastanak guvernera CBCG i predstavnika banaka bio je prilika i za razgovor o aktivnostima na primjeni Zakona o kreditnim institucijama. Dogovorena je još intenzivnija komunikacija regulatora i banaka, kako bi se prevazišli eventualni izazovi sa kojima se banke suočavaju po tom pitanju, zaključuju iz CBCG.