Voda skuplja za građane, kanalizacija jeftinija

U pitanju je već druga godina kako će se cijene tih usluga formirati po odredbama novog Zakona o komunalnim djelatnostima čiji je, kako je navadeno u materijalu koji se šalje pred odbornike, “cilj da obezbijedi pružanje komunalnih usluga korisniku po pravednim cijenama”

4986 pregleda 8 komentar(a)
Nove cijene: detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Nove cijene: detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Ukoliko odbornici na predstojećoj sjednici Skupštine opštine Tivat, zakazanoj za 13. septembar daju zeleno svjetlo na novi cjenovnik usluga lokalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK), od Nove godine će u Tivtu važiti i nove cijene usluga vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda.

U pitanju je već druga godina kako će se cijene tih usluga formirati po odredbama novog Zakona o komunalnim djelatnostima čiji je, kako je navadeno u materijalu koji se šalje pred odbornike, “cilj da obezbijedi pružanje komunalnih usluga korisniku po pravednim cijenama”.

Stoga, na predlog novih cijena saglasnost prvo daje Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (RAE) koja provjerava osnovanost obračuna novih cijena koju je uradio ViK.

”Ova metodologija zasniva se na postepenom izjednačavanju cijena vode za potrošačke iz kategorija fizičkih i pravnih lica u periodu od pet godina, kako bi istekom tog perioda cijene bile iste za sve korisnike”, navedeno je u materijaluz a predstojeću sjednicu.

Po novom cjenovniku na koji je saglasnost dala RAE, potrošači vode u Tivtu će od 1. januara naredne godine plaćati niži tzv. fiksni dio cijene vode koji se plaća po mjernom mjestu. Umjesto aktuelnih 2,1574 eura, odnosno 4,5845 eura za pravna lica, fiksni dio cijene vode u Tivtu u 2022. će iznositi za fizička lica 1,9995 i za pravna lica 3,6865.

To je smanjenje od 7,3, odnosno 19,5 odsto u odnosu na aktuelnu visinu te naknade. Varijabilni dio cijene vode, odnosno suma koju će po utrošenom kubiku plaćati potrošači iz kategorije fizičkih lica u 2022. povećava se sa aktuelnih 1,01 euro, na 1,0625 eura za kubik, što je poskupljenje od 5,2 odsto.

Cijena kubika za privredu se sa aktuelnih 1,919 eura, dogodine smanjuje na 1,7796 eura za kubik, što znači da će za pravna lica voda u Tivtu pojeftiniti 7,2 odsto.

Kod usluga kanalizacije fiksni dio cijene koji se plaća po kanalizacionom priključku za obje kategorije potrošača u 2022. biće 13,5 odsto jeftiniji nego sada, pa će umjesto 0,6222 eura, iznositi 0,5377 eura.

Varijabilni dio cijene za prihvat i odvođenje otpadnih voda potrošači iz kategorije fizičkih lica u Tivtu će dogodine plaćati po cijeni od 0,1909 eura po kubiku utrošene vode, što je za čak 33,1 posto manje nego što je to sada slučaj.

Istovremeno, varijabilni dio naknade za kanalizaciju za potrošače iz kategorije pravnih lica, snižava se na 0,3198 eura, što je čak 41 odsto jeftinije nego sada.

Bonus video: