Spajić: U trezoru pola milijarde, suficit u avgustu rekordan

"Za sljedeću godinu očekujemo rekordan budžet za kapitalne investicije i sigurno povećanje zarada za određene kategorije stanovništva", najavio je Spajić

20813 pregleda 143 reakcija 132 komentar(a)
Spajić, Foto: Boris Pejović
Spajić, Foto: Boris Pejović

U trezoru države Crne Gore nalazi se pola milijarde eura, na kraju godine dug će biti na nivou od 78 odsto BDP-a, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Kako prenosi portal RTCG, Spajić je najavio da će suficit budžeta u avgustu biti veći od junskog i julskog zajedno.

On je za narednu godinu najavio rekordan razvojni budžet i sigurno povećanje zarada za određene kategorije stanovništva.

Gostujući u Dnevniku TVCG, Spajić je naveo da je državna kasa u mnogo boljem stanju nego je to bila krajem prošle godine, odnosno, kako je kazao, "kada smo imali dug na rekordnom nivou od preko 100% po BDP-u i nijesmo imali ništa u trezoru".

"Sada imamo preko pola milijarde eura u trezoru, na kraju godine dug će biti na nivou od 78 odsto BDP-a i to će biti mnogo povoljnija situacija u odnosu na onu koju smo zatekli", kazao je Spajić.

On smatra da neće biti potrebe za rebalansom budžeta.

"Budžet se izvrašava po planu,imao suficit u junu, julu a sada i u avgustu. Suficit u avgustu će biti veći od junskog i julskog zajedno i o rezultat koji se nije desio u istoriji Crne Gore", kazao je Spajić.

Suficit budžeta u junu mjesecu iznosio je tri miliona eura, dok je u julu bio 43 miliona eura.

Za građane su to, kaže, samo brojke ali, kako dodaje, to pretpostavlja konkretne stvari koje će, kaže, tek da dođu. On je kazao da se za dječiji dodatak prijavilo preko 20.000 ljudi.

"Moramo da razumijemo da smo već smanjili dug po BDP-u i da pravimo ekonomiju održivijom", kazao je Spajić.

Za narednu godinu ima takođe velika očekivanja. Najavljuje i povećanje zarada.

"Za sljedeću godinu očekujemo rekordan budžet za kapitalne investicije i sigurno povećanje zarada za određene kategorije stanovništva", najavio je Spajić.

Bonus video: