Mitrović i Kordić: UPCG će nastaviti da pruža doprinos pregovaračkom procesu

„Mitrović i Kordić su sa saradnicima održali sastanak s ciljem razmjene informacija o trenutnim aktivnostima Kancelarije za evropske integarcije i UPCG i razmotrili mogućnosti za unapređenje dalje saradnje“, navodi se u zajedničkom saopštenju UPCG i Kancelarije za evropske integracije

2326 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: UPCG
Sa sastanka, Foto: UPCG

Unija poslodavaca (UPCG) posjeduje stručna i praktična znanja iz oblasti privrede i socijalne politike i nastaviće da pruža doprinos pregovaračkom procesu, saopšteno je na sastanku njenog predsjednika Predraga Mitrovića sa glavnom pregovaračicom sa Evropskom unijom (EU), Zorkom Kordić.

Na sastanku je ocijenjeno da ta poslodavačka organizacija posjeduje stručna i praktična znanja iz oblasti privrede i socijalne politike koja su i u prethodnom periodu bila stavljena na raspolaganje pregovaračkoj strukturi Crne Gore, uz očekivanje da će se njihov doprinos još više valorizovati u narednim fazama pregovora.

„Mitrović i Kordić su sa saradnicima održali sastanak s ciljem razmjene informacija o trenutnim aktivnostima Kancelarije za evropske integarcije i UPCG i razmotrili mogućnosti za unapređenje dalje saradnje“, navodi se u zajedničkom saopštenju UPCG i Kancelarije za evropske integracije.

Mitrović je podsjetio na bogatu mrežu koju je UPCG razvila sa privrednom zajednicom i organizacijama koje se bave ekonomsko-socijalnim pitanjima, ne samo na nivou države već i regiona i šire.

Prema njegovim riječima, UPCG zbog toga može biti izvrstan partner u uspostavljanju kontakata i saradnje sa različitim akterima, koji mogu doprinijeti procesu evropske integracije, ali i „pronijeti glas“ o rezultatima koje Crna Gora ostvaruje.

Kordić je predstavila trenutno stanje u pregovorima sa EU, uz fokus na restrukturiranje pregovaračke strukture, u koju će, kako je kazala, svakako biti uključeni predstavnici UPCG.

Ona je ukazala na značaj političke komponente koju nosi revidirana metodologija pregovora kroz veće uključivanje država članica i ocijenila korisnom svu pomoć koja bi animirala države EU za veću podršku pristupanju Crne Gore Uniji.

„U tom smislu je istakla mogućnosti koje nude programi i projekti koje finansira EU i ponudila podršku Kancelarije za evropske integracije za pojašnjenje procedura i pronalaženje partnera", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se složili da je proces pristupanja EU zajednički proces, koji zahtijeva široki društveni konsenzus, bolju saradnju svih uključenih aktera i razmjenu znanja radi izgradnje kapaciteta za obaveze koje Crnu Goru čekaju sticanjem članstva u EU, ali i odgovarajuću ekonomsku diplomatiju.

„Dogovoren je nastavak saradnje sa mogućnošću organizovanja zajedničkih obuka, kao i zajedničkog događaja koji bi, po ugledu na Konferenciju o budućnosti Evrope, okupio poslodavce i predstavnike pregovaračke strukture radi razmjene mišljenja o temama koje su bitne kako za funkcionisanje na nacionalnom i nivou regiona, tako i za evropsku integraciju Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: