CG plovidba ispravila grešku i povećala prihode

Umjesto za donedavno aktuelnih 7.600 dolara dnevno, brod “21. maj” državne kompanije Crnogorska plovidba sada zarađuje 16.500 dolara dnevno, a od 5. oktobra dnevni najam plaćaće se 18.000 dolara. Novi menadžment, kako je “Vijestima” potvrđeno, pregovara i da poveća vozarinu za brod “Kotor”, a izvjesno je da “Sea Pioneer” više neće biti unajmitelj dvaju brodova

5027 pregleda 21 reakcija 9 komentar(a)
Foto: www.marinetraffic.com
Foto: www.marinetraffic.com

Umjesto za donedavno aktuelnih 7.600 dolara dnevno, brod “21. maj” državne kompanije Crnogorska plovidba (CG) sada zarađuje 16.500 dolara dnevno, a od 5. oktobra dnevni najam tog broda plaćaće se 18.000 dolara, potvrđeno je nezvanično “Vijestima”, u novom odboru ove državne kompanije.

Oba broda Crnogorske plovidbe, “Kotor” i “21. maj” od svoje izgradnje u Kini 2012. godine su u time chateru (vremenskom najmu) kompanije “Sea Pioneer” iz Londona.

Novi menadžment, kako je “Vijestima” potvrđeno, pregovara i da poveća vozarinu za brod “Kotor”, a izvjesno je da “Sea Pioneer” više neće biti unajmitelj dvaju brodova.

U novom Odboru direktora, koji je imenovan na Skupštini akcionara 30. avgusta su Vojislav Ilić, Damir Stojanović, Jovo Lazarević, Željko Dedijer i Nemanja Petrović. Oni su predstavnici nove parlamentarne većine.

Oba broda mjesecima, zahvaljujući ugovorima koji je sa “Sea Pioneerom” po vrlo nepovoljnim uslovima za Crnogorsku plovidbu sklopilo krajem prošle godine bivši odbor direktora predvođen DPS-om, plovili su po dnevnoj vozarini od samo 7.600 dolara po brodu, što je višestruko niže od vozarina koje za te brodove već duže vrijeme važe na svjetskom tržištu brodskog prostora. Trenutno se tzv. “handy size bulkacarrieri” (brodovi za prevoz rasutog tereta nosivosti do 35.000 tona) kakvi su “Kotor” i “ 21. maj” u svijetu u višemjesečni vremenski najam zaključuju po cijeni oko 27.000 do 28.000 dolara dnevno, a na duže vrijeme iznajmljuju se za 18.000 dolara dnevno, kao što je slučaj s brodom “Iron Lady” kojeg je krajem avgusta unajmitelj Norden uzeo u vremenski zakup na dvije godine.

Menadžment kompanije je nakon dužeg “natezanja” s aktuelnim unajmiteljem uspio da značajno poveća cijenu dnevnog zakupa za jedan od dva broda te kompanije. To se nije dogodilo kako je najavio krajem avgusta bivši predstavnik odbora direktora iz nove parlamentarne većine Vladimir Potpara (DF), već je “Sea Pioneer” potpis na novi aranžman s kotorskim brodarom stavio tek minulog vikenda. Od tada “21. maj” za “Sea Pioneer” plovi po duplo većoj dnevnoj najamnini nego do sada.

Prema navodima izvora “Vijesti”, na ovakav epilog uticala je kombinacija nekoliko faktora - činjenica da su vozarine na svjetskom tržištu zabilježile ogroman rast i da predviđanja govore da će one relativno visoke ostati još jedan duži period, pritisak koji se u crnogorskoj javnosti stvorio nakon što su mediji objavili detalje ugovora ranijih DPS menadžmenta Crnogorske plovidbe sa Sea Pioneerom, ali i to što je unajmitelj imao ugovoren prevoz veće količine tereta za koji mu treba “21. maj”, pa je bio prinuđen da prihvati veću vozarinu kako ga Crnogorska plovidba ne bi ostavila bez broda i dovela u poziciju da on ne može izvršiti svoje obaveze prema vlasniku tereta.

Sea Pioneer jedini unajmitelj

”Ugovor po novoj cijeni za “21 maj” od 16.500, odnosno 18.000 dolara dnevno koji smo postigli sa “Sea Pioneerom” ističe 15. novembra. Intenzivno radimo na tome da ispregovaramo i novu, veću najamninu za brod “Kotor” čiji aktuelni najam po cijeni od samo 7.600 dolara dnevno, ističe 15. oktobra”, kazao je izvor “Vijesti”, dodajući da se paralelno pregovara i da više drugih zainteresovanih novih unajmitelja koji bi brodove Crnogorske plovodbe uzeli u vremenski najam nakon što se završe aktuelni ugovori sa “Sea Pioneerom” za koga je gotovo izvjesno da u narednom periodu neće biti poslovni partner ove kompanije. Najdalje se, kao saznajemo, otišlo u razgovorima s jednim unajmiteljem iz Norveške koji je spreman da “Kotor” i “21. maj” uzme u zakup na duže vrijeme, po cijeni od 18.000 dolara dnevno po brodu.

Crnogorska plovidba je od stavljanja u komercijalnu upotrebu ova dva broda 2012. godine sarađivala samo sa “Sea Pioneer” kao unajmiteljem. Iza te firme stoji turski biznismen Cemil Tumkaya koji je u ovaj poslovni aranžman krenuo kada je na čelu borda direktora bio kapetan Miodrag Kršanac iz Herceg Novog, koji je tada bio i na čelu Direktorata za pomorstvo u bivšem Ministarstvu saobraćaja i pomorstva što su ga vodili kadrovi jedinstvenog SDP-a.

Kršanac se, u međuvremenu, povukao iz državne uprave i ima privatne poslovne interese u kompaniji “Sea Pioneer Montenegro” iza koje stoji Tumkaya, a koja je u Herceg Novom osnovana da bi se bavila poslovima pomorske pilotaže u Boki. “Sea Pioneer” je i nakon Kršančevog odlaska iz uprave Crnogorske plovidbe nastavio da, kao ekskluzivni unajmitelj, uzima brodove u vremenski zakup.

Priroda tih ugovora (najma broda s posadom) je da brodar (Crnogorska plovidba) daje brod u zakup na određeni period unajmitelju (“Sea Pioneeru”) koji onda u svoje ime i za svoj račun, komercijalno eksploatiše taj brod. To u praksi znači da “Sea Pioneer” zarađuje brodom Crnogorske plovidbe na svjetskom tržištu na razlici u novcu koji državnoj kompaniji plati za njegov zakup i cijeni po kojoj “Sea Pioneer” onda tim brodom vozi terete drugih krcatelja. Pri tome, “Sea Pioneer” kao unajmitelj, uopšte ne brine o navigaciono-tehničkom vođenju unajmljenog broda jer je to obaveza vlasnika, već samo o njegovom komercijalnom iskorišćavanju. U prevodu, “time charter” ugovorima kao sredstvu za angažovanje vlastite flote, pribjegavaju kompanije koje, poput Crnogorske plovidbe, nemaju dobre poslovne kontakte i sopstvenu komercijalnu službu sposobnu da brodovima same nalaze terete i zaključuje ih u mnogo isplativije i skuplje ugovore na putovanje (voyage charter).

"Ugovor po novoj cijeni za "21 maj" od 16.500, odnosno 18.000 dolara dnevno koji smo postigli sa "Sea Pioneerom" ističe 15. novembra. Intenzivno radimo na tome da ispregovaramo i novu, veću najamninu za brod "Kotor" čiji aktuelni najam po cijeni od samo 7.600 dolara dnevno ističe 15. oktobra", kazao je izvor "Vijesti"

Bonus video: