Banke zdrave i stabilne

Iz Centralne banke kažu da je kod jedne banke utvrđena potreba za mjerama očuvanja kapitala.

21309 pregleda 70 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.09.2021. 12:24h

Procjena kvaliteta imovine(AQR) banaka je pokazala da je bankarski sistem stabilan, likvidan i dovoljno kapitalizovan.

Ovaj projekat je rađen zajedno sa revizorskom kućom Ernst & Young i obuhvatio je presjek bankarskog sistema na kraj 2019.godine.

Rezultati projekta predstavljeni su na konferenciji za novinare Centralne banke povodom predstavljanja rezultata procjene kvaliteta aktive cjelokupnog bankarskog sistema.

Dušan Tomić, predstavnik ove revizorske kuce, je kazao da je analiza pokazala da je kapital banaka smanjen za 40 miliona i da je kod jedne banke utvrđena potreba za mjerama očuvanja kapitala.

Ditektor sektora za kontrolu banaka CBCG Dejan Vujačić je rekao da su zahvaljući mjerama koje su sproveli prošle godine obezbijeđeno 80 miliona dodatnog kapitala čime je kompenzovano umanjenje od 40 miliona.

Vujačić je kazao i da sa bankom koja ima problem imaju sastanke u cilju definisanja mjera očuvanja.

Procjena kvaliteta imovine je urađena po metodologiji Evropske centralne banke.

Postupkom je obuhvaćeno svih 13 banaka koje su prisutne na crnogorskom tržištu, više od 90 pojedinačnih portfolia potraživanja bilo je predmet analize, revizori su pregledali kreditna dosijea više od 2.700 dužnika, dok je 2.800 poslovnih i stambenih nepokretnosti bilo neprocijenjeno.

Iz Centralne banke je saopšteno da je na kraju juna ove godine banka imala 534,9 miliona eura sopstvenog novca, što je za 78,6 miliona više nego na referentni datum sprovođenja ovog projekta.

Navedeno je i da će banke imati obavezu da primijene rezultate AQR-a najkasnije do kraja godine i da očekuju da nakon primjene njihovih rezultata sve banke posluju u okviru zakonom definisanih limirta adekvatnosti kapitala.

Guverner Centralne banke Radoje Žugić je kazao da je ovaj projekat pokazao da banke dobro upravljaju rizicima, da su stabilne i otporne.

Bonus video: