Ministarstvo ekonomskog razvoja objavilo postupak javne nabavke

Izradiće studiju izvodljivosti za žičaru na Savinom kuku

Studija će nakon izrade biti upućena UNESCO-om Centru za svjetsku baštinu radi ispitivanja od Međunarodne unije za zaštitu prirode i prirodnih resursa (IUCN)

4686 pregleda 363 reakcija 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo ekonomskog razvoja objavilo je postupak javne nabavke za usluge izrade studije izvodljivosti za rekonstrukciju stare ili izgradnju nove žičare postojećom trasom žičare na Savinom kuku.

"Studije izvodljivosti za rekonstrukciju stare ili izgradnju nove žičare postojećom trasom na Savinom kuku se odnosi na utvrđivanje tehničke, ekonomske, pravne i operativne izvodljivosti, a kroz utvrđivanje tehničkog rješenja, ekološko - prostorne prihvatljivosti, opravdanosti i povraćaja planiranih ulaganja, profitabilnosti i ekonomske uspješnosti planiranog projekta", navodi se u saopštenju.

Studija će nakon izrade biti upućena UNESCO-om Centru za svjetsku baštinu radi ispitivanja od Međunarodne unije za zaštitu prirode i prirodnih resursa (IUCN).

“Takođe, polazeći od osnovnih preporuka koje su date predmetnim izvještajem i zaključcima, država Crna Gora posredstvom resornog Ministarstva pokrenula je postupak izmjene i dopune Prostornog plana posebne namjene za Durmitorsko područje, a sve u cilju zaštite prirodnog dobra – Nacionalnog parka Durmitor koji uživa zaštitu UNESCO-a”, rekli su iz Ministarstva.

Osnovni cilj izrade studije izvodljivosti je da se kroz detaljnu analizu predmetnog područja i investicija sa više aspekata, ponudi jasan zaključak o opravdanosti i profitabilnosti investicije, kao i da se donese zaključak o eventualnom uticaju na održivost sa aspekta očuvanja izuzetnih univerzalnih vrijednosti dobra svjetske baštine, prostora u kojem se obavlja intervencija zamjene stare instalacije.

"Imajući u vidu da je Žabljak jedan od najposjećenijih gradova Crne Gore koji je u ovoj ljetnjoj turističkoj sezoni ostvario oko deset hiljada noćenja više nego rekordne 2019. godine, potencijal koji ova destinacija ima je ogroman, a nova Vlada i ovim pokazuje da želi da dodatno unaprijedi turistički i ekonomski razvoj Žabljaka uz istovremeno očuvanje životne sredine”, rekli su iz Ministarstva.

Svi detalji postupka javne nabavke dostupni su OVDJE.