Gardašević-Slavuljica: Naslijeđeni problemi iz 2008. godine

“Trendovi, razvojni prioriteti i okolnosti su se od tada znatno promijenili. Ipak, raduje što će pored članova Radne grupe, u izradi Strategije učestvovati i svi segmenti zainteresovane javnosti, pa je ovo šansa za turističke aktere da daju svoj doprinos u kreiranju što boljeg turističkog ambijenta”, dodala je Gardašević-Slavuljica

1181 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Izrada nove Strategije razvoja turizma Cren Gore predstavlja izazov i veliku odgovornost, jer prethodno rađena, za period od 2008. do prošle godine, nije realizovana niti je ikada to konstatovano, smatra Direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu, Aleksandra Gardašević-Slavuljica.

Ona je, u okviru trećeg sastanka Radne grupe za izradu nove Strategije ravzoja turizma Crne Gore od ove do 2025. godine, koji je održan u organizaciji Ministarstva ekonomskog razvoja, kazala da su problemi koji su identifikovani još 2008. godine, naslijeđeni.

“Trendovi, razvojni prioriteti i okolnosti su se od tada znatno promijenili. Ipak, raduje što će pored članova Radne grupe, u izradi Strategije učestvovati i svi segmenti zainteresovane javnosti, pa je ovo šansa za turističke aktere da daju svoj doprinos u kreiranju što boljeg turističkog ambijenta”, dodala je Gardašević-Slavuljica.

Sastanku su, kako je saopšteno iz Ministarstva, prisustvovali predstavnici nadležnih Ministarstava i organizacija, akademske zajednice, NVO sektora i turističkih udruženja.

Radna grupa, kojom je predsjedavala Gardašević-Slavuljica, identifikovala je izazove sa kojima se susreće crnogorski turizam, na osnovu koji će se definisati strateški i operativni ciljevi, kao i način njihove realizacije.

Na sastanku su prepoznate glavne prepreke razvoju turizma u Crnoj Gori, a koji će biti tretirani Strategijom. Između ostalog to su sezonalnost, regionalna neuravnoteženost, nedostatak kvalitetne infrastrukture, baze statističkih podataka, zatim nedostatak destinacijskog menadžmenta, edukacije i kadar.

Ministarstvo ekonomskog razvoja iniciralo je izradu Strategije koja će biti bazirana na realnim tržišnim okolnostima.

Bonus video: