Sekulić iz EKIP-a odlazi u penziju

Skupština treba da raspiše konkurs za novog člana

13819 pregleda 21 reakcija 20 komentar(a)
Sekulić, Foto: Boris Pejović
Sekulić, Foto: Boris Pejović

Dugogodišnji direktor i član Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Zoran Sekulić juče je napunio 67 godina života čime je ostvario uslove za odlazak u penziju, a time i prestanak mandata u Savjetu ove regulatorne agencije.

Skupština Crne Gore u narednih 30 dana treba da pokrene proceduru izbora novog člana Savjeta, koji bi bio prvi predstavnik nove parlamentarne većine u ovoj Agenciji, jer su svi sadašnji članovi izabrani u bivšem sazivu parlamenta.

Sljedeći član Savjeta kojem ističe petogodišnji mandat je Šefkija Murić i to u junu naredne godine. Ostalim članovima - predsjedniku Branku Kovijaniću, Šaleti Đuroviću i Vladanu Đukanoviću mandat ističe tek u decembru 2023. godine. Tako da bi kadrovi nove parlamentarne većine, ako toliko opstane, mogli preuzeti agenciju tek za 16 mjeseci.

Sekulić je u četiri mandata od 2001. do 2017. godine bio direktor EKIP-a, a od tada do juče član njegovog Savjeta.

Za vrijeme njegovog direktorovanja izgrađen je toranj na Dajbabskoj gori za kontrolu radio-frekventnog spektra od pet miliona eura, iako je prema elaboratu trebalo da se gradi samo stub s mjernim uređajima što bi koštalo do 300 hiljada eura. Većina poslovnog prostora u tornju se uopšte ne koristi.

Prije četiri godine Sekulić je konkurisao za predsjednika Savjeta, ali je dobio manje glasova od Kovijanića. Nakon toga je podnio tužbu protiv Skupštine tražeći poništenje izbora navodeći da su Kovijanić i Đurović izabrani u treći mandat, iako zakon dozvoljava samo dva. Osnovni sud se naknadno proglasio nenadležnim.

EKIP od osnivanja agencije ima velike privilegije za svoje rukovodstvo koje ima ogromne zarade, ali i brojna druga primanja. Državna revizorska institucija je za prošlu godinu dala uslovno mišljenje na ispravnost finansijskog izvještaja EKIP-a i negativno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja. Najviše nezakonitosti odnosi se na isplate raznih naknada, nagrada i priznanja troškova koje su sami sebi ili jedni drugima dodjeljivali mimo zakonskih propisa.

Bonus video: