Erste uspješno prošla kontrolu CBCG

Izvršni direktor banke Aleksa Lukić kazao je da rezultati potvrđuju snažnu kapitalnu bazu Erste banke i primjenu ispravnog poslovnog modela

1719 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Erste Bank uspješno je prošla kroz proces sveobuhvatne procjene kvaliteta aktive (AQR) koju je sprovela Centralna banka i rezultati procjene su potvrdili snažnu kapitalnu poziciju i koeficijent solventnosti od 20,18 odsto na kraju 2019. godine, što je znatno iznad regulatornog minimuma od 10 odsto, saopšteno je juče iz te banke.

Ovi rezultati, kako je kazao glavni izvršni direktor banke Aleksa Lukić, potvrđuju snažnu kapitalnu bazu Erste banke i primjenu ispravnog poslovnog modela, koji obezbjeđuje adekvatnu podršku klijentima uz očuvanje visokih standarda upravljanja rizicima.

Ohrabrujuća je konstatacija da je i kao cjelina, bankarski sistem stabilan i dovoljno kapitalizovan, jer samo snažne banke mogu biti oslonac ekonomskog rasta, rekao je Lukić.

U saopštenju se navodi da je koeficijent solventnosti Erste banke dodatno ojačan od kraja decembra 2019. godine i da je na kraju juna ove godine bio 24,42 odsto.

”Očekivano odličan rezultat AQR-a je pokazatelj adekvatne kulture rizika u banci i postavljenih visokih standarda. Činjenica da u procesu AQR niti jedan klijent Erste banke nije reklasifikovan i premješten u nekvalitetnu aktivu daje nam za pravo da budemo zadovoljni organizacijom i kvalitetom internih procesa, upravljanjem kreditnim portfeljom i rizicima, klasifikacijom plasmana”, rekao je izvršni direktor za rizike Erste banke, Damir Ivaštinović.

Bonus video: