Institut u Igalu u minusu 2,58 miliona

Institut “Dr Simo Milošević” za šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani povećao gubitak za 385 hiljada

5274 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Slavica Kosić
Foto: Slavica Kosić

Institut “Dr Simo Milošević” nastavio je da posluje sa gubicima, pa je za prvih šest mjeseci bio u neto minusu od 2,58 miliona eura, čime se i vrijednost kapitala sa 101,688 miliona smanjila na 99,102 miliona eura, pokazuje finansijski izvještaj objavljen na Montenegro berzi.

Neraspoređeni dobitak ranijih godina iznosio je 1,052 miliona, a gubitak 20,668 miliona, tako da je akumulirani gubitak dostigao 19,61 milion eura

Upoređujući podatke u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, gubici tokom ove, veći su za 385 hiljada eura, odnosno za 17 odsto.

Institut, koji je poznata zdravstveno-turistička ustanova, od prodaje je za ovu godinu do jula zaradio 1,439 miliona, što je za 242 hiljade više nego prethodne, ali je od ostalih aktivnosti poslovanja zaradio 266 hiljade, što je za 61 odsto manje prihoda nego što je to bio slučaj godinu dana ranije.

U odnosu na prošlogodišnji period, značajno su porasli i rashodi kompanije, koji su se uvećali za 30 odsto na ukupno 1,933 miliona.

Ušteda od 18 odsto u odnosu na prošlu godinu ostvarena je u dijelu troškova na zarade, pa je izdvajanje za te potrebe iznosilo nešto više od dva miliona eura.

Vrijednost imovine je procijenjena na 121,722 miliona, što je za milion manje nego lani. Obrtna sredstva su se duplo uvećala tokom ove godina i to na 923 hiljade eura.

Za tu svrhu Investiciono razvojni fond (IRF) je krajem februara 2021. odobrio dugoročni kredit Institutu u iznosu od dva miliona eura, koji je bio predviđen za izmirenje zaostalih plata zaposlenima i zaostalih dugova prema dobavljačima.

”Isplatom ovog kredita stvoriće se neophodne pretpostavke za održavanje likvidnosti i adekvatnu pripremu sezone, za koju se očekuje da će biti na nivou koji će omogućiti nastavak uspješnog poslovanja Instituta kao što je to bio slučaj prije pojave pandemije”, saopšteno je tada iz IRF-a.

Kompanija “Vile Olive” privrednika Žarka Rakčevića je od Vlade Srbije 2018. godine kupila 26 odsto akcija Instituta za 2,8 miliona eura. IRF ima 23 odsto, Vlada Crne Gore 19, a Fond za zdravstvo 10 odsto vlasništva nad ovim preduzećem.

Bonus video: