Zarade rastu, sve manje zaposlenih

Pljevlja treća u državi po visini plata, na to najviše utiču primanja više od hiljadu zaposlenih u Rudniku uglja, Termoelektrani Pljevlja i Rudniku Gradir Montenegro...

12348 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Prosječna zarada zaposlenih u Pljevljima u junu ove godine iznosila je 588 eura neto, odnosno 833 eura bruto, i bila je među tri najveće u državi

Prema podacima Monstata objavljenim u mjesečnom statističkom pregledu, dva eura veću prosječnu zaradu od Pljevljaka imaju zaposleni u Podgorici, dok je prosječna zarada zaposlenih u Tivtu 623 eura i najveća je u Crnoj Gori.

Najmanju prosječnu zaradu u Crnoj Gori ima Ulcinj (422 eura), Petnjica (437 eura) i Bijelo Polje (443 eura). Još šest opština - Andrijevica, Bijelo Polje, Danilovgrad, Rožaje, Šavnik i Herceg Novi, ima prosječnu zaradu manju od 500 eura.

Na prosječnu zaradu u Pljevljima najviše utiču primanja više od hiljadu zaposlenih u Rudniku uglja, Termoelektrani Pljevlja i Rudniku Gradir Montenegro, gdje su prosječne zarade veće od od 700 eura.

Za posljednjih deset godina, prosječna zarada u Pljevljima porasla je svega za 18 eura. U 2011. godini iznosila je 540 eura, da bi 2018. bila najniža i iznosila 523 eura. Prema podacima Monstata, prosječna neto zarada u Pljevljima je u 2019. godini iznosila 536 eura.

Broj zaposlenih u Pljevljima u konstantnom je padu, pa je prema podacima Monstata u julu u najsjevernijoj crnogorskoj opštini radilo svega 4.526 radnika, što je za 667 manje u odnosu na isti period prošle godine.

Trenutni broj zaposlenih skoro je tri puta manji nego 1984. godine, kada je u toj opštini bilo uposleno oko 14.000 radnika. Tri godine kasnije stalno zaposlenje imalo je oko 12.000 radnika.

Od dolaska DPS-a na vlast, broj radnika u Pljevljima se prepolovio na 6.692 u junu prošle godine. Broj zaposlenih opada i nakon dolaska nove administracije.

Direktor Biroa rada u Pljevljima Sabit Ćirlija kazao je “Vijestima” da trenutno na Birou rada na posao čeka 2.791 Pljevljaka, a da ih je u istom periodu prošle godine bilo 2.336.

U Centralnom registru privrednih subjekata Crne Gore, na teritoriji opštine Pljevlja krajem 2019. godine registrovana su 1.363 privredna subjekta. Prema procjenama glavnog strateškog dokumenta opštine, broj lokalnih privrednih subjekata posljednjih sedam godina je u rasponu od 1.370 do 1.375. Prema tim podacima među privrednim subjektima preovladavaju trgovine sa 32 odsto.

Podaci Privredne komore pokazuju da u opštini Pljevlja preovladavaju mikro i mala preduzeća do 50 zaposlenih (98,4 odsto) i da samo četiri lokalna privredna subjekta imaju više od 100 zaposlenih.

XX

Infobox Text/Tekst Brojka - Hici omni dolecta cum qui arum re es ilitios invero doluptist quias apiduntibus a quamend untempore rera conecatem illat.

Ga. Bit aborem fugia niendan Infobox Text/Tekst Brojka - Hici omni dolecta cum qui arum re es ilitios invero doluptist quias apiduntibus a quamend untempore rer

Bonus video: