Za podizanje voćnih zasada podrška preko 40 hiljada, a za razvoj vinogradarstva preko 20 hiljada eura

Iz Ministarstva poljoprivrede saopšteno da se kroz program podrške podizanju i modernizaciji proizvodnih voćnih zasada obezbjeđuje novac kojim se umanjuju investiciona ulaganja proizvođača prilikom zasnivanja proizvodnih voćnih zasada, a koji bi uz redovnu primjenu savremene agrotehnike bili visoko profitabilni

6968 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Na javni poziv Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede za podršku podizanju i modernizaciji/opremanju proizvodnih voćnih zasada do sada je apliciralo 26 poljoprivrednih gazdinstava sa ukupnom vrijednošću investicije od 91.269 eura i potencijalnom podrškom u iznosu od 41.172 eura.

Iz Ministarstva poljoprivrede su saopštili da se podrška odnosi i na podizanje 5,23 hektara pod različitim voćnim vrstama kao i nabavku sistema za navodnjavanje, potpornih stubova za špalirni uzgoj i sl.

"Kako je javni poziv otvoren do 1. novembra 2021. godine u narednom periodu očekujemo značajno veći broj zahtjeva od strane poljoprivrednih proizvođača s obzirom da je jesenja sadnja voća dominatno zastupljena u Crnoj Gori", kazali su ministarstva.

Poručeno je da je kroz program podrške podizanju i modernizaciji proizvodnih voćnih zasada obezbjeđuje novac kojim se umanjuju investiciona ulaganja proizvođača prilikom zasnivanja proizvodnih voćnih zasada, a koji bi uz redovnu primjenu savremene agrotehnike bili visoko profitabilni.

"Redovan i stabilan prinos visokog kvaliteta, dugoročno će uticati na povećanje obima prerade i obogaćivanje asortimana proizvoda, čime će se postići povoljna izvozna struktura i viši nivo konkurentnosti", saopštili su iz resora kojim rukovodi Aleksandar Stijović.

Kada je riječ o razvoju vinogradarstva i vinarstva, iz ministarstva navode, da je do sada apliciralo 13 poljoprivrednih gazdinstava sa ukupnom vrijednošću investicija od 46,31 hiljada eura i potencijalnom podrškom u iznosu od 22,40 hiljade eura.

"Zahtjevi se odnose kako na podizanje novih vinograda tako i na nabavku sistema za navodnjavanje i nabavku namjenske vinske opreme. Ovim programom podstiče se povećanje površina pod vinovom lozom, kako uvođenjem novih sorti tako i čuvanjem autohtonih sorti, kao i modernizacija postojećih proizvodnih zasada vinove loze koji će uz primjenu savremene agrotehnike dati visoke, kvalitetne i stabilne prinose", saopštili su iz ministarstva.

U sklopu javnog poziva „Podrška povrtarskoj proizvodnji“ pristiglo je 453 zahtjeva ukupne vrijednosti investicija 1,02 miliona eura sa potencijalnom podrškom u iznosu od gotovo 540 hiljada eura. Prijavljena je proizvodnja povrća na površini od 900 hektara.

"Svi zahtjevi su trenutno predmet terenske kontrole, nakon čega će se vršiti isplata odobrenih zahtjeva", navedeno je u saopštenju.

Bonus video: