MKI: Planirana ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja ne treba da bude predmet ubiranja političkih poena

"Zbog trenutnih kretanja na svjetskim berzama, cijena CO2 kredita je dostigla vrijednost veću od 60 eura po emitovanoj toni, a fjučersi se kreću više od 100 erua po emitovanoj toni, čime proizvodna cijena iz TE Pljevlja postaje apsolutno nekonkurentna"

26446 pregleda 6 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Planirana ekološka rekonstrukcija Termoelektrane (TE) Pljevlja je izuzetno osjetljivo pitanje i nikako ne treba da bude predmet dnevno-političkih sučeljavanja i ubiranja političkih poena, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

Navode da su mišljenja da treba naći trajno rješenje kako za stabilnost energetskog sistema Crne Gore tako i za ekonomsku budućnost Pljevalja.

"Konzorcijum izvođača nas je obavijestio da planirani iznos od 54 miliona eura, na koji su se obavezali prihvatanjem projektnog zadatka, neće biti dovoljan za kompletnu ekološku rekonstrukciju kojom bi se zadovoljili ekološki parametri definisani od strane Evropske energetske zajednice u smislu smanjenja štetnih gasova, čestica prašine i koeficijenta efikasnosti. Zbog toga je konzorcijum tražio dodatna sredstva a iznos sredstava je još uvijek u fazi usaglašavanja", saopšteno je iz MKI.

Dodaju da pored toga, suštinski problem vezan za rad TE Pljevlja predstavlja emisija CO2 na čijem se smanjenju Crna Gora obavezala otvaranjem Poglavlja 15 za pristup Evropskoj Uniji.

"Zbog trenutnih kretanja na svjetskim berzama, cijena CO2 kredita je dostigla vrijednost veću od 60 eura po emitovanoj toni, a fjučersi se kreću više od 100 erua po emitovanoj toni, čime proizvodna cijena iz TE Pljevlja postaje apsolutno nekonkurentna. Zbog toga smo mišljenja da, uz detaljnu ekonomsko-socijalnu analizu i poštovanje preuzetih obaveza, uz predlog održivog rješenja i saradnju sa našim evropskim partnerima, definišemo strategiju kojom bi, za ograničeno vrijeme, produžili rad TE Pljevlja po sadašnjem režimu a u međuvremenu sredstva planirana za ekološku rekonstrukciju uložili u projekte proizvodnje zelene energije i započinjanje investicionih aktivnosti koje bi značajno unaprijedile ekonomski položaj stanovnika Pljevalja", zaključuje se u saopštenju MKI.

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin kazao je u intervjuu "Vijestima" da ukoliko se ne bi realizovao projekat ekološke rekonstrukcije, TE Pljevlja bi prestala sa radom, a država bi ostala bez 1.200 radnih mjesta i pola električne energije iz sopstvenih izvora.

Bonus video: