"ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja isplativo i racionalno rješenje"

Lekić: Bez Termoelektrane nema Rudnika, a bez Rudnika nema ni Pljevalja

"Smatram da Vlada Crne Gore u buduće mora da ispolji posebnu pažnju i interesovanje u slučaju opstanka Termoelektrane, pa tako i Rudnika uglja, jer su posledice dramatične za cijelu državu, a ponajviše za Pljevlja”

11639 pregleda 16 komentar(a)
Lekić, Foto: Rudnik uglja Pljevlja
Lekić, Foto: Rudnik uglja Pljevlja

Izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić smatra da je ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja isplativo i krajnje racionalno rješenje, posebno u situaciji kada država , još uvijek, nije stvorila alternativna rješenja i modele koji bi na adekvatan način kompenzovali proizvodnju električne energije.

“Pljevljima su potrebna nova radna mjesta i nova industrijska postrojenja, a ne gašenje postojeće privrede. Ukoliko je ekološka rekonstrukcija preduslov za produženje rada Termoelektrane – makar u idućih deset godina, a svi podaci ukazuju da jeste, ne vidim niti jedan opravdan razlog da Vlada Crne Gore odustane od te investicije, bez obzira na različite interese i pritiske”, naveo je Lekić u saopštenju

Pozvao je “premijera, ministre i stručnu javnost da javno ukrste argumenti po ovom pitanju i da se iznađe najbolje moguće rješenje za građane Pljevalja, energetski sektor i državu Crnu Goru”.

“Pozdravljam napore i ulaganja u obnovljive izvore energije, oni svakako doprinose elektroenergetskoj stabilnosti, kao što pozdravljam i čvrstu riješenost Vlade Crne Gore da u Pljevljima ponovo zaživi fabrika za proizvodnju cementa, ali, opet kažem, tranzicija po ovom pitanju nikako ne bi smjela da bude ishitrena i površno realizovana – nego pravedna, sa puno senzibiliteta i opreza, prije svega, zbog nekoliko hiljada radnih mjesta koji su direktno povezani sa opstankom Termoelektrane i Rudnika uglja”, naveo je Lekić .

Podsjeća da pljevaljska termoelektrana, proizvodi skoro polovinu električne energije u cijeloj državi, I da bi Crna Gora njenim gašenjem bila u velikim finansijskim problemima.

“Prema određenim pokazateljima, za deset godina, koliko bi, makar, Termoelektrana radila nakon ekološke rekonstrukcije, Crna Gora bi uštedila preko milijardu evra na uvoz električne energije. Koliko su Rudnik uglja i Termoelektrana uzajamno povezani i međusobno zavisni, najbolje nam ukazuje činjenica da su, usled ovogodišnjeg produženog remonta Termoelektrane, isporuka uglja, a samim tim i prihodi naše kompanije, drastično opali, uprkos činjenici da je široka potrošnja rekordno povećana, dok je Elektroprivreda, u međuvremenu, morala da uveze električnu energiju u iznosu preko 10 miliona eura. Stoga, ne postoji nikakva dilema kako bi se gašenje Termoelektrane odrazilo na opstanak Rudnika uglja”.

Lekić podsjeća da decenijama unazad, ove dvije kompanije, po osnovu poreza I naknada uplaćuju višemilionske iznose u državnu i opštinsku kasu.

“Primjera radi, samo u proteklih deset godina, na osnovu raznih poreza i naknada, Rudnik uglja je državi Crnoj Gori i Opštini Pljevlja, uplatio preko 160 miliona evra. U krajnjem, direktni prihodi od oko 1,2 milijarde eura za deset godina, ne računajući rad ostalih privrednih grana oslonjenih na Rudnik uglja i Termoelektranu, višestruko opravdavaju trošak ekološke rekonstrukcije od oko 66 miliona. Uloženi novac će se za 10 godina, vratiti skoro 20 puta. Takav odnos investicija i povrata, ne postoji ni u IT sektoru, zbog čega se, bez ikakvih dilema, nameće odgovor da osim ekološke rekonstrukcije drugo rješenje ne postoji.Imajući u vidu sve navedeno, smatram da Vlada Crne Gore u buduće mora da ispolji posebnu pažnju i interesovanje u slučaju opstanka Termoelektrane, pa tako i Rudnika uglja, jer su posledice dramatične za cijelu državu, a ponajviše za Pljevlja”, naveo je Lekić u saoopštenju.