Izraelci pregovaraju o preuzimanju “Delta sitija”

Iz “Delta sitija” nijesu željeli da komentarišu informacije o prodaji

47925 pregleda 397 reakcija 21 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Jedna od vodećih izraelskih kompanija “BIG- shopping centers” pregovara o kupovini podgoričkog šoping mola “Delta siti”, saznaju “Vijesti”.

Informaciju da BIG pregovara o preuzimanju šoping mola u Crnoj Gori objavili su izraelski mediji ne navodeći o kojem je šoping molu riječ.

”BIG izvještava da je podružnica kompanije CEE- BIG.B.V u naprednim pregovorima i da će steći 100 odsto akcijskog kapitala ciljane kompanije osnovane u Crnoj Gori koja posjeduje aktivan trgovački centar u Crnoj Gori. Taj centar godišnje generiše neto prihod od 7,6 miliona eura, a vrijednost ugovorene imovine je 95 miliona eura. Završetak transakcije podliježe potpisivanju konačnog i obavezujućeg sporazuma za koji se očekuje da će uključiti niz prethodnih uslova, uključujući završetak bankarskog finansiranja i dobijanje odobrenja od Agencije za zaštitu konkurencije u Crnoj Gori”, prenose izraelski mediji.

Iz “Delta sitija” juče nijesu željeli da komentarišu informacije o prodaji.

Najveći šoping mol u Crnoj Gori “Delta siti” je izgradila kompanija “Delta holding”, srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića, a za posjetioce je zvanično otvoren u oktobru 2008. godine. Vrijednost ove investicije Delta holdinga je bila 60 miliona eura, dok investicije njenih poslovnih partnera u zakupljeni poslovni prostor iznose 12 miliona eura.

Mišković je 2016. godine prodao tržne centre “Delta siti” u Beogradu i Podgorici, a kupac je bio južnoafrički investicioni fond Hyprop investment limited, koji je objavio da je od srbijanske kompanije Delta Real Estate, koja je dio Delta holdinga, kupio ova dva tržna centra za 202,75 miliona eura.

Južnoafrički investicion fond je beogradski šoping mol kupio za 127,75 miliona eura, od čega je 112 miliona prodajna cijena, dok je nešto manje od 16 miliona isplaćeno za dugove bankama. “Delta siti” u Podgorici prodat je za 75 miliona eura, od čega je 60 miliona cijena objekta, a nešto manje od 15 miliona je potrošeno na bankarske zajmove.

Hiprop je tada saopštio da je kupovina podijeljena između kompanije, koja je postala vlasnik 60 odsto udjela u oba tržna centra, dok je ostatak od 40 procenata kupila kompanija Homested group holdings limitid, povezana sa Luisom Norvalom, koji je jedan od direktora kompanije Hiprop.

Podgorički šoping mol zauzima površinu od 24.000 metara kvadratnih. Idejni projekat uradila je izraelsko-kanadska kompanija MYS i arhitekta Ami Mur, a glavni projekat Dizajn arhitektura iz Beograda. Rukovođenje projektovanjem i gradnja bili su povjereni Delta Investu iz Beograda, dok je za nadzor zadužena kompanija CDS Prodžekt iz Podgorice. Glavni izvođač radova bila je firma Čelebić iz Podgorice sa 20 podizvođača iz Crne Gore, Srbije i Makedonije.

BIG, kako piše na zvaničnom sajtu kompanije, je vodeća grupa u Izraelu u razvoju koncepta za otvorene trgovačke centre i životni stil, a kompanija je osnovana 1994. godine. BIG posluje i upravlja sa trenutno 26 trgovačkih centara i tržnih centara u Izraelu, a još šest je u razvoju, na površini od 363 hiljada metara kvadratnih. Osim toga, ima oko 25 trgovačkih centara u SAD, 11 centara u Srbiji i tri logistička centra u Francuskoj. Sjedište kompanije se nalazi u Izraelu, a ima dva dodatna sjedišta u SAD-u i Srbiji.

Kompanija je kotirana i izraelskoj berzi i uključena je, između ostalog, u indeks TA 35 i indeks vodećih kompanija za nekretnine na tržištu. BIG drži više od 60 odsto kapitala u Afi Properties koja je vodeća preduzetnička kompanija u oblasti izdavanja nekretnina.

U planovima više investicija

Počasni konzul Crne Gore u Izraelu biznismen i partner kompanije “BIG- shopping centers” Nimrod Rinot za “Vijesti” je kazao da kao biznismen i, između ostalog partner u BIG kompaniji na nekoliko projekata u centralnoj Evropi, te kao počasni konzul Crne Gore u Izraelu zalaže se da uvjeri menadžment BIG -a i druge velike izraelske kompanije da ulažu u Crnu Goru u cilju razvoja ekonomske situacije u zemlji i otvaranja ogromnog broja radnih mjesta.

”Više sam nego zadovoljan što BIG i druge velike izraelske kompanije u oblasti nekretnina i turizma uskoro planiraju ulaganja u Crnu Goru. Crna Gora je moj drugi dom i ja se konstantno zalažem za jaku vezu između Crne Gore i Izraela u svim mogućim oblastima, posebno u jačanju ekonomskog razvoja Crne Gore”. Ovo ulaganje “BIG- shopping centers”, pod pretpostavkom da će se završiti u narednim sedmicama, biće prva investicija, a kompanija već planira još jedan veliki tržni centar u stilu outleta u Podgorici, kao i dodatne tržne centre u drugim gradovima u Crnoj Gori”, istakao je Rinot.

Prema njegovim riječima “BIG-shopping centers” je internacionalna kompanija koja trguje na berzi Tel Aviva u vrijednosti od tri milijarde američkih dolara.

”BIG posjeduje desetine tržnih centara i stotine hiljada kvadratnih metara kancelarija i stambenih kompleksa za iznajmljivanje u Izraelu, SAD -u, Srbiji i nekoliko drugih zemalja u Evropi. Među značajnim projektima u Srbiji izdvojio bih otvorene tržne centre u različitim gradovima u zemlji pod brendom “BIG”- BIG Plaza Mall Beograd, BIG Novi Sad, BiG Outlet Inđija... Big posujeduje i komercijalni kompleks sa kancelarijama u Airport sitiju u Beogradu”, naveo je Rinot.